Boek. Tumult bij de uitgang

boek Tumult bij de uitgang
Tumult bij de uitgang (Lijden, lachen en denken rond het graf)

Ik ben arts, en ik ben tegen de dood, maar mijn ervaring is dat je hem beter binnen kunt laten als hij aanklopt, want al moet hij de hele voorgevel eruit tillen, naar binnen zal-ie.

Dat tegenhouden van de dood levert soms meer ellende op dan hem binnenlaten. Als coassistent in de jaren zeventig was het bij mijn eerste sterfbed al meteen goed raak. Ik mocht meelopen tijdens de nachtdienst met een jonge internist-in-opleiding. Wij werden geroepen bij meneer De Bruin omdat het niet goed met hem ging. Toen we bij hem kwamen stonden de familieleden om het bed. De man was stervende. Zelfs ik als coassistent zag dat meteen.

Maar we stuurden de huilende familieleden ijskoud de gang op en gingen zelf een partijtje biochemisch ravotten met dat lichaam. Hij was benauwd. Het hart begon traag te kloppen. De bloeddruk daalde... ademhaling ging steeds langzamer... temperatuur begon terug te lopen. En wij beantwoordden elk symptoom met een tegenzet: hij kreeg meer dekens, we spoten adrenaline, er werd een infuus in gefrommeld, de zuurstof werd omhoog gedraaid, iemand stormde weg om een ECG-apparaat te halen. Maar meneer De Bruin stierf gewoon door. Nog een geluk dat hij af en toe ademde, anders was iemand hem besprongen om zijn vertrekkende ziel door zijn tandeloze mond terug te blazen......
  

Titel

Tumult bij de uitgang

Auteur

Bert Keizer

Uitgever

Uitgeverij Lemniscaat

ISBN 13

9789047706007

Prijs

€ 19,95

Uitvoering/omvang

20x216x144 mm