waterlelie.jpg

Wat is rouw?

libelleHet overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. Een overlijden leidt meestal tot vele reacties. Deze reacties worden aangeduid met de term 'rouw'. Rouw omvat dus het geheel van reacties dat optreedt na een verlies van een persoon met wie een betekenisvolle relatie bestond. Lees verder......

Rouw in Nederland

Het overlijden van een dierbare is naast een ingrijpende gebeurtenis ook een gewone gebeurtenis in de zin dat het vaak voorkomt.
Als we ons beperken tot Nederland: jaarlijks sterven in ons land circa 130.000 mensen, dat zijn 400 mensen per dag. Aannemende dat elke overledene gemiddeld 4 naasten achterlaat, dan betekent dit dat elk jaar 500.000 mensen met de dood van een betekenisvolle naaste te maken krijgen. Gaan we vervolgens uit van de in veel onderzoek gevonden bevinding dat één van de vijf nabestaanden ernstige problemen heeft met de aanpassing aan het overlijden, dan leert een eenvoudige rekensom dat in Nederland jaarlijks meer dan 100.000 mensen onevenredig grote problemen ondervinden en blijven ondervinden na het overlijden van een naaste.
Door de vergrijzing van de bevolking zal de komende decennia het aantal overlijdens per jaar in Nederland sterk toenemen.

Vragen/onderzoek rouw

Op www.rouw.nl vindt u informatie over rouw en allerlei aspecten die daar mee te maken hebben. Verder onderzoek blijft belangrijk en nodig. Werk daarom mee aan wetenschappelijk onderzoek:

Universiteit Utrecht logo klein

1.  Naar omgaan met verlies
Hoe komt het dat sommige mensen goed met een verlies kunnen omgaan en anderen niet? Lees verder...


Rijks Universiteit Groningen

2. Moord op dierbare leidt tot langdurige klachten
Aanmelden voor het hulpaanbod kan via... Lees verder...

Rouwmeter (Rouwtest)

rouwmeterMet de rouwmeter wordt 'gemeten' in hoeverre rouw 'normaal ' verloopt of dat er sprake is van ernstig rouw en of het raadzaam is professionele hulp te zoeken. Door het invullen van deze rouwtest krijgt u een indruk van uw persoonlijke rouwproces.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 'normaal' verlopende rouw, onverwerkte of gecompliceerde rouw.
Tegelijk met de score krijgt u tips om indien de score daartoe aanleiding geeft, hieraan iets te kunnen doen.

Deze test is uitsluitend geschikt voor rouw door het verlies van een levend persoon door overlijden of vermissing. Bovendien geldt de score niet voor mensen die korter dan 3 maanden iemand hebben verloren.

Naar de Rouwtest (klik hier)

Doe de rouwtest nl Uitvaart Internet Diensten small

Adressengids rouw

Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Rouwen is het verwerken van zo'n verlies. Hoe iemand rouwt is persoonlijk. Soms is het prettig of zelfs raadzaam hulp in te roepen bij dit proces. Dat kan door professionele hulpverleners  en lotgenotengroepen. Lees verder...


Naar overzicht Lotgenotengroepen

Rouwprotocollen

Hoe ga je om met rouw op de werkvloer? Rouwprotocol LSR voor werkgevers en werknemers...
Kind en school, checklist rouwprotocol

voor werkgevers en werknemers

Virtuele rouw spreekkamer

Jos_de_Keijser Redactie en verantwoording:
dr. Jos de Keijser

Rouw kent zoveel verschil- lende uitingsvormen en de persoonlijke omstandig- heden van mensen die rouwen is zo verschillend, dat we ons voor kunnen stellen dat u onvoldoende heeft aan de algemene psychologische informatie.
Mogelijk kunt u antwoorden op uw vragen in de literatuur vinden..

Lees meer...

Nieuw boek rondom rouw

het groot gedenkboekHet Groot Gedenkboek Gedenkplaatsen toen, nu straks. Zoektocht door het ritueel landschap
Het Groot Gedenkboek heeft geen pasklare antwoorden en oplossingen, maar gaat op 400 pagina's op een caleidoscopische zoektocht door het ritueel landschap, in goed leesbare tekst en met veel schitterend beeld. Lees verder...

Week van de Begraafplaats

WvdB 2016 logo

De Week van de Begraafplaats levert een mooie bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden. De Week (in totaal negen dagen, inclusief twee weekenden) wordt jaarlijks gepland rond de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni. Een overzicht van alle activiteiten in 2016 vindt u hier

Volledige agenda

Gezegdes rondom de dood

Om de dooie dood niet

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.