Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 13
22 maart 2004 t/m 28 maart 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prinses Juliana De nieuwe koninklijke uitvaartkoets met dank aan vakblad Uitvaart: www.uitvaartmedia.com Overlijden prinses Juliana.
Deze week is in de dag- en weekbladen ruim aandacht besteedt aan het overlijden op 20 maart 2004 en de komende uitvaart van prinses Juliana. (Zie voor details e.d. de nieuwsbladen.)

Vakblad uitvaart maart 2004 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, maart 2004. Thema: Begraafplaatsen
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Meer cremeren dan begraven; landelijke regels bermmonumenten; BTW en diensten van lijkbezorgers. Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: Diamonumenten; nieuwe collectie rouwdrukwerk; Ibis-producten in Bogra-assortiment..Column cursief: Macabre humor door H. Kok. Column Recht: Eenvoudig toch tevens zeer ingewikkeld door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Begraafplaats op de schop, experimenten
Erna Heijligers: Graftombes langs de snelweg en urnenwanden die uitzwermen tot in de stad. Architecten Ellen Monchen en Inge Bobbink willen discussie op gang brengen.
Bermonument basisrecht
Peter van Heemst: In de ene provincie is een bermmonument wel toegestaan, in de andere niet. Er moet een einde komen aan deze willekeur vindt hij. Het plaatsen van een 'bescheiden markering' is een basisrecht.

Volkskrant 22 maart 2004 Uitvaart Juliana langs 'Claus-route' Prinses krijgt hoogste protocollaire eerbewijs.
Remco Meijer: De uitvaart van prinses Juliana zal in grote lijnen verlopen volgens het draaiboek uit oktober 2002, toen prins Claus overleed. Archeologische opgravingen in het centrum van Delft vormen daarbij geen belemmeringen...

Nederland kent geen nationale rouw. Officiële feestelijkheden worden afgelast en andere evenementen versoberd tot en met de dag van de uitvaart.

Diverse kranten, 22 maart 2004. Hulp scholen bij rouwverwerking
GPD - Uitvaartvereniging Yarden heeft een handboek geïntroduceerd voor scholen die met een plotseling sterfgeval te maken krijgen. Van de dag van het overlijden tot de dag van de uitvaart, alles wat gedaan moet worden om het proces van afscheid en rouw op bevredigende wijze te laten verlopen, is er in beschreven. Met het crisisprotocol kunnen scholen invulling geven aan een recent advies van de onderwijsinspectie aan scholen om voorbereid te zijn op de calamiteit van een sterfgeval.

Leeuwarder Courant, 22 maart 20004. Rouwenden na zelfdoding te hard voor zichzelf
Wiebe van der Hout: Hoe sterker nabestaanden geloven dat een zelfdoding te voorkomen was geweest, hoe moeilijker zij die kunnen verwerken. Daarom is in een noordelijk hulpprogramma
veel aandacht voor denkfouten over waarom- en schuldvraag.
Schokkend weinig is er bekend over de gevolgen van psychische aandoeningen en leven met wie ernstig depressief is. Vanuit de universiteitsafdeling sociale psychiatrie doet Marieke de Groot promotieonderzoek naar snelle hulp bij de rouwverwerking na een zelfdoding in de familie. Onder de naam Impress wordt eerstegraads nabestaanden -echtgenoten, ouders, broers en zussen en kinderen - in Friesland, Groningen en Drenthe tussen de drie en zes maanden na de zelfdoding een hulpprogramma van drie bijeenkomsten van anderhalf uur aangeboden in Academisch Ziekenhuis Groningen of het Leeuwarder MCL.

hek begraafplaats Bears Leeuwarder Courant, 23 maart 2004.
Monumentaal hek in Bears hersteld.
Het monumentale hekwerk rond de kerk met begraafplaats in Bears wordt geheel in oude luister hersteld. De restauratie komt niks te vroeg, want het smeedijzeren hek verkeert in deplorabele staat. Om omwaaien te voorkomen, is het hek met dik ijzerdraad aan bomen vastgemaakt. De restauratiekosten zijn begroot op €186.000. Een groot deel van de kosten, ruim 60 procent, gaat op aan het opnieuw opmetselen van de stenen muur waarop het hek rust. De muur voorkomt tevens het wegzakken van de terp waarop de kerk is gebouwd.

Leeuwarder Courant, 25 maart 2004. Humanitas start rouwgroep kinderen
Voor kinderen tot dertien jaar begint Humanitas/Humanistisch Verbond in Leeuwarden binnenkort een rouwgroep. Deze is bestemd voor kinderen die een ouder, broer of zus hebben verloren. Humanitas deelt de aanmelders op in twee groepen: een voor kinderen van vijf tot acht en een voor jeugdigen van acht tot twaalf jaar. In elke groep is plaats voor zo'n vijf tot zes deelnemers.

Verschillende kranten, 26 maart 2004. Uitbreiding project euthanasieartsen
ANP - Artsenorganisatie KNMG breidt het project voor steun en consultatie aan artsen bij euthanasie (SCEN) uit naar ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat heeft het bestuur van KNMG gisteren bekendgemaakt. Het SCEN-project bestond al voor huisartsen die met euthanasieverzoeken te maken hadden. Het voorziet in de mogelijkheid om steun te zoeken bij speciaal daartoe opgeleide collega's, de zogeheten SCEN-artsen. Vorig jaar dreigde de KNMG het project op te heffen, wegens een conflict met de staatssecretaris van volksgezondheid over de financiering.

Diverse kranten 26 maart 2004. Advies luiden kerkklokken op dag uitvaart Juliana

ANP - De Rooms-Katholieke Kerk en de Samen op Weg-kerken hebben de parochies en plaatselijke gemeenten het advies gegeven dinsdag op de dag van de uitvaart van prinses Juliana als rouwbetoon de kerkklokken tussen 12.00 en 12.15 uur te luiden.
De kerken sluiten met hun luidinstructie aan bij de richtlijnen van premier Jan Peter Balkenende, die voorschrijven dat alleen dinsdag klokken mogen worden geluid voor de overleden prinses. Pastoor Henk Nota van Sint Nicolaasga deed dat overigens ook al op hetzelfde tijdstip op de dag van haar overlijden.

Volkskrant 27 maart 2004. Stoffige rustplaats van Oranjetelg
Niet alle Oranjes zijn bijgezet in Delft. In Diest rust de oudste zoon van de Vader des Vaderlands. Bart Dirks ontdekt in de Vlaamse Oranjestad hoe de grafrustvan Filips Willem er in 1948 bruusk werd verstoord. Zonder haar paspoort op zak zet Agnes Corten in de Sint-Sulpitiuskerk van Diest voet op een lapje Nederlands grondgebied, met alle rechten en plichten van dien. 'Ik ga er toch eens met de stofzuiger over', zegt de kosteres, 'want het is precies niet meer wat het moet zijn.' Ze vindt dat de grafsteen van Filips Willem (1554-1618), de eerstgeborene van Willem van Oranje, moet blinken. Dus zo meteen haalt ze er ook even de boenmachine bij om het hoogkoor te kuisen.

Volkskrant 27 maart 2004. Necrolologica
Jean-Pierre Geelen: De in memoriams van beroemdheden als Juliana, Bernhard en de paus liggen op redacties al jaren te wachten op plaatsing. Maar hoeveel krantenregels en tv-minuten is een mensenleven waard? Over de wetten van het Postuum. 'Na een goede necro bij het ontbijt ga je met plezier naar je werk'.
Goed gedenken - we kunnen het niet in de Nederlandse media. Journalist Peter Brusse overzag de enorme hoeveelheden Juliana-producties van de afgelopen week, en struikelde over die continu ernstige ondertoon vol verdriet. Brusse: 'Na het sterven van Claus zag je precies hetzelfde. Terwijl hij en Juliana toch zulke kleurrijke figuren waren, waarvoor we dankbaar mogen zijn dat ze in ons midden waren.' Brusse, die in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen colleges over dit onderwerp verzorgt voor journalisten, is een krachtig pleitbezorger van de 'obit' in de Angelsaksische traditie. Britse kranten als The Times, The Independent en The Daily Telegraph wijden vrijwel dagelijks een halve of hele pagina aan het genre van de obituary.....

Volkskrant 27 maart 2004. Dood, maar nog wel in leven
Elisabeth Stoker: De NOS blunderde zaterdag met de toespraak van premier Balkenende over het overlijden van prinses Juliana. De omroep zond de versie uit waarin de premier werd gestoord door gekuch. Knullig, maar het kan nog dommer. Prins Bernhard stierf voor het eerst in de zomer van 2001. De website van de Apel-doornse Courant had de primeur. Twee jaar later overleed de prins nogmaals. Het Algemeen Dagblad meldde in februari 2003 op de site zijn dood. Prinses Juliana werd voor het gemak ook meteen dood verklaard. De prinses stierf nog een keer dat jaar. Omroep Brabant zond in oktober de mededeling uit dat ze was heengegaan. Ook prins Claus klopte volgens de media meerdere malen op de hemelpoort. Op de websites van verschillende Wegener-kran-ten stond op 24 juli 2002 een overlijdensbericht van de toen nog levende prins. 'We hebben het verkeerde bandje gestart.' 'De technicus drukte op de verkeerde knop.' 'Een hacker heeft de website gekraakt.' Allemaal fouten met als gevolg dat de necrologieën te vroeg van de plank werden gehaald. Zo plaatste een hacker twee jaar geleden op de website van RTV Rijnmond het bericht dat Jules Deelder was overleden. De verbaasde redactie nam direct poolshoogte. Deelder woont namelijk tegenover de studio. Na kort aanbellen, deed hij open. Dood was hij niet. Hij had wel een kaakontsteking.
Falende techniek krijgt meestal de schuld. Maar domheid is vaak de oorzaak.
.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage