Nederland/Netherlands

       Cothen (begraafplaats Groenewoud)
                


Knekelput


Detail Knekelputdeksel

In Cothen werd in het jaar 2000 de begraafplaats Groenewoud helemaal opgeknapt. Er was daarvoor een herinrichtingsplan gemaakt door de gemeente Wijk bij Duurstede naar een ontwerp van Ada Wille.


Om de zoveel jaar worden, zoals op elke begraafplaats, graven geruimd, en de daarbij gevonden overblijfselen verzameld. Voor begraafplaats Groenewoud heeft Hans Leutscher een monument ontworpen dat de plek markeert waar deze resten in een knekelput verzameld gaan worden.


In een horizontale steen zijn handafdrukken uitgeslepen en gepolijst. Deze steen dekt, rustend op een gemetseld muurtje, als een altaar of doopfont de put af waarin de resten van de geruimde graven een allerlaatste rustplaats vinden. Handen van verschillend formaat, kinderhanden, vrouwenhanden, mannenhanden. Iedereen die de moeite neemt om daar op die plek even stil te staan kan de eigen hand passen in één van de afdrukken, en zich verbonden voelen met de anonieme overblijfselen in de kelder vlak daaronder.

De steen heeft een cirkelvorm, op de opstaande rand ervan zijn bronzen letters bevestigd die woorden vormen. Deze tekst is een hulpmiddel, ter duiding van deze plaats. De woorden komen uit een prentenverzameling uit de zeventiende eeuw en hebben "de dodendans" tot onderwerp. De lokatie is buitengewoon gelegen, als schakel tussen de begraafplaats en de wereld van de levenden. Hopelijk zullen de bezoekers van Groenewoud deze plek waarderen.

         

Naar homepage Naar buitenlandse begraafplaatsen, To foreign cemeteries                      Naar Nederlandse begraafplaatsen, To Dutch cemeteries