Wat is rouw

Het overlijden van iemand met wie je een bijzondere band had is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. En in ons leven krijgen we er allemaal mee te maken. Wanneer een dierbare uit je leven wegvalt, staat de wereld stil. Je kunt worden overspoeld door allerlei reacties en moet daarin je weg zien te vinden, leren omgaan met alles wat er op je af komt en een nieuw evenwicht zoeken in het leven. Er kunnen heel veel verschillende emoties loskomen – en niet alleen verdriet. Rouw kan ook tot uiting komen in lichamelijke klachten, in gedachten of in gedrag. Al dit soort reacties bij elkaar worden aangeduid met het woord ‘rouw’. Ook wanneer er sprake was van conflicten of negatieve gevoelens kan rouw heel intens zijn.

Een uniek en persoonlijk proces
Er zijn geen vaste regels voor een rouwproces, en ook niet voor hoe lang dat duurt. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Je zou kunnen zeggen dat rouw is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar, maar nooit helemaal hetzelfde. Het is zelfs niet zo dat rouw zich bij één persoon bij elk verlies op dezelfde manier uit. Rouw hangt samen met je karakter, met de relatie die je had met de overledene, met de wijze waarop iemands leven eindigde en met je leven van dat moment.

Emoties
Wanneer je iemand door de dood verliest, kunnen er allerlei emoties op je af komen. Vaak denken we alleen aan pijn en verdriet, maar dat is niet het enige dat je kunt voelen als je rouwt. Andere gevoelens, zoals angst en onzekerheid, verwarring, schuldgevoel, wanhoop of boosheid, horen eveneens bij rouw. Het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt. Al dit soort emoties zijn er vaak tegelijkertijd en door elkaar: het is een wirwar van gevoelens, die zich niet laten sturen. Het is het beste ze toe te laten zoals ze komen.

Lichamelijke klachten
Bij rouw kunnen ook allerlei lichamelijke reacties optreden, zoals vermoeidheid, een uitgeput gevoel, concentratieproblemen, maagklachten, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, heel weinig of juist heel veel eetlust, misselijkheid, darmklachten en zelfs ontstekingen. Vaak is je weerstand lager, waardoor je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld griep. Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Gedachten
Zeker wanneer je de overledene regelmatig zag of sprak is er een gat in je leven geslagen. Het is dan heel normaal dat je vaak aan die persoon denkt of over hem of haar droomt. Misschien beschouw je het als heel onwerkelijk dat die ander er niet meer is en ben je de grip op je leven helemaal kwijt. Het kan zijn dat je dingen vergeet of anders gaat kijken naar jezelf en naar het leven. De ene keer wil je alleen zijn, de andere keer juist niet – of je weet niet wat je wilt. Dit hoort er allemaal bij.

Gedrag
Rouw kan zich ook uiten in gedrag: heel veel huilen of juist niet kunnen huilen, stil en teruggetrokken zijn of juist heel veel werken, opstandig of prikkelbaard zijn, meer drinken dan anders. Wat helpt, is om structuur aan te brengen in je dagelijkse leven, maar daarbinnen jezelf ook de ruimte te geven om te rouwen.

Terug naar Inhoudsopgave Rouw
 


 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.