Wat moet je doen als een school getroffen wordt door een ramp? Waar is dan behoefte aan? Hoe kun je ondersteuning bieden? Tijdens een interactieve workshop geeft crisisadviseur Ine Spee praktische handvatten en tips hoe scholen moeten handelen in geval van crisis en rouw. Ook beschrijft zij wat scholen preventief kunnen doen om een veilig schoolklimaat te realiseren.

Op woensdag 8 oktober 2014 is Ine Spee te gast bij Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum Ölandhorst, Oostranddreef 1 in Lelystad.
Aan de hand van voorbeelden vertelt Ine Spee over haar ervaringen met scholen die getroffen werden door schokkende gebeurtenissen en de lessen die zij hieruit getrokken hebben. Tijdens de bijeenkomst krijgen de deelnemers volop gelegenheid om vragen te stellen of zelf voorbeelden aan te dragen. De deelnemers gaan naar huis met praktische handvatten en tips.

Veilig schoolklimaat
Met deze workshop wil Ine Spee een bijdrage leveren aan een veilig school- en werkklimaat voor leerlingen, leerkrachten en management, in goede interactie met ouders. Want als een school onverhoopt te maken krijgt met een calamiteit, vormt dat veilige schoolklimaat een goede basis om samen de schok te boven te komen.

Over de spreker
Drs. Ine Spee is senior crisisadviseur. Jarenlang was zij werkzaam in het onderwijs en bij onderwijsadviesorganisatie KPC Groep. Sinds 2012 is zij crisisadviseur bij het Instituut van Psychotrauma in Diemen. In 2000 richtte zij het Calamiteitenteam op dat sindsdien scholen ondersteunt in tijden van rouw en crisis. Als crisisexpert is zij betrokken bij grote landelijke calamiteiten. Haar ervaringen leidden tot talloze publicaties, waaronder de handleiding 'Als een ramp de school treft', die ook de basis vormt voor deze workshop.

Datum en locatie
Deze activiteit wordt aangeboden door Yarden en vindt plaats op 8 oktober 2014 in Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum Ölandhorst, Oostranddreef 1 in Lelystad van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden.
De toegang is gratis.

Bel voor nadere informatie: 088-9273284.

Yarden
Yarden Uitvaartorganisatie doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Wij ondersteunen en inspireren mensen bij het organiseren van een afscheid dat past bij de overledene en diens nabestaanden. Want wij weten uit ervaring dat een goede manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom geven wij ook voorlichting over tal van zaken die spelen rondom het levenseinde. Wij komen op verzoek bij mensen thuis om samen met hen de uitvaartwensen voor later te bespreken en (helpen) vast te leggen. Ook bieden wij een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten en rondleidingen door crematoria tot theater- en filmvoorstellingen. Met deze activiteiten wil Yarden het nadenken over de dood en het afscheid stimuleren, zodat mensen goed voorbereid en doordacht afscheid kunnen nemen van het leven. Tot slot ondersteunen we nabestaanden bij de rouwverwerking. Zo organiseren wij thema- en herdenkingsbijeenkomsten en bieden wij nazorggesprekken aan.