Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar voren. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij/zij het gedaan? Emoties zoals schuldgevoelens, boosheid, opluchting, angst en verdriet kunnen het rouwproces in de weg staan.

Onder jongeren is zelfdoding een steeds belangrijkere doodsoorzaak. Onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar komt zelfdoding nu ongeveer tweemaal zoveel voor als dood door kanker. De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor preventie van zelfdoding gekomen. Het Trimbos instituut en 113online hebben dit onderwerp in samenwerking met andere organisaties ook beter bespreekbaar gemaakt.

GGZ Leiden en GGZ Midden-Holland organiseren een ondersteuningsgroep voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van een zelfdoding door een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare. In de ondersteuningsgroep vinden de deelnemers herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Men leert vaardigheden om meer greep te krijgen op het rouwproces. De groep is voor iedereen toegankelijk die binnen de familie of vriendenkring te maken heeft gehad met suïcide.

Praktische informatie:
De ondersteuningsgroep bestaat uit acht bijeenkomsten en komt één keer per twee weken bij elkaar. De groep start op dinsdag 18 november 2014 van 14.30 –16.30 uur.

Voorafgaand aan de ondersteuningsgroep hebben de deelnemers een kort intakegesprek. Deze groep wordt vergoed vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), voor de materiaalkosten vragen wij een bijdrage van € 45,- euro.

Locatie: GGZ Leiden Rijnveste Sandifortdreef 19 Leiden ( max 5 minuten lopen vanaf Centraal station Leiden)

Meer informatie en aanmelding
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met het secretariaat van Preventie GGZ Leiden 071-8908169/8888 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast kunt u ook voor meer informatie en aanmelden contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zie ook onze website www.rivierduinen.nl