Boek Rick is er niet meer
Rick is er niet meer 
Het boek is geschreven om kinderen, in de leeftijd van 8 – 12 jaar, bij te staan in het lastige proces van rouwverwerking. Op verhalende wijze worden de vijf fases van rouwverwerking beschreven door de schrijfster Esther van der Ham en jeugd- en kinderpsychologe Marcella Luiken.

Donna zit in groep zes, net als Rick, die kanker heeft en uitbehandeld is. Dat is een grote klap voor Donna, zij en Rick zijn vrienden. In het boek zijn de vijf fases van rouwverwerking verwerkt, beschreven door de psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Het boek is geschreven vanuit Donna’s perspectief, maar er wordt ook aandacht besteed aan hoe klasgenootjes, de leerkracht op school en de ouders met het proces omgaan. De meeste mensen doorlopen de rouwfases geheel of gedeeltelijk na een traumatische ervaring, iedereen op zijn of haar eigen manier. In het tweede deel van het boek wordt aan de hand van oefeningen en opdrachten de inhoud van de fases beschreven.

Rouwverwerking bij kinderen
Rouwverwerking is vaak een moeilijk en beladen onderwerp. Marcella Luiken, jeugd- en kinderpsychologe merkt in haar praktijk dat er in dit soort situaties vaak over kinderen heen wordt gesproken, terwijl kinderen hierin juist graag serieus genomen willen worden. Marcella zegt: “Uit ervaring merk ik dat kinderen zelf met veel vragen komen en een eigen perspectief hebben op het overlijden van dierbaren. Daarom miste ik een boek geschreven voor kinderen zelf. Dit boek kunnen kinderen zelf lezen en is niet alleen een prentenboek of verhaal, ook de theorie erachter komt aan bod.” Het boek Rick is er niet meer is geschreven voor kinderen van 8-12 jaar en geschikt voor kinderen die minder makkelijk over het onderwerp praten en zo toch erkenning in hun gevoelens en gedachten krijgen.

Over de schrijfsters
De teksten in het ‘werkdeel’ van het boek zijn geschreven door Marcella Luiken, aangevuld door kindercoach Esther van der Ham die ook het verhaal schreef en de illustraties maakte. Marcella: “Zorg heeft altijd een rode draad in mijn leven gespeeld, of het nu ging om oppassen op kinderen met een beperking, stage lopen op een autisme groep of werken in het verzorgingstehuis, altijd gaf het ‘zorgen voor, zorgen met, zorgen dat’ mij veel energie. Daarom was de keuze voor een studie Psychologie snel gemaakt.” Esther: “Marcella vroeg of ik een boek wilde schrijven over omgaan met rouw en verlies voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. In haar praktijk had zij ervaren dat er weinig boeken over dit onderwerp voor deze leeftijdsgroep geschreven zijn. Aangezien al mijn boeken een thema hebben dat voor opgroeiende kinderen belangrijk is: zoals troosten, de nacht, voelen, de wereld ontdekken, was mijn antwoord hierop direct JA”.

 

Titel Rick is niet meer
Auteur Marcella Luiken en Esther van der Ham 
Illustraties   Esther van der Ham
Uitgever Uitgeverij Droomvallei
Taal Nederlands
Leeftijd 8 tot 12 jaar
Pagina's 64
Druk 1
ISBN13 978-94-91886-25-6
Prijs € 15,95
Bestellen Droomvalleiuitgeverij.nl