header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
artikel5groot

Een goed gesprek

Dat de dood onlosmakkelijk verbonden is met het leven, is een feit. Dat maakt het nadenken over de dood er helaas niet makkelijker op. Toch kan het je helpen op het moment dat de dood zich voordoet in jouw naaste omgeving. Die van een dierbare, of die van jezelf. Door er over na te denken en erover te praten met je naasten, kun je nu alvast zaken regelen voor in de toekomst. In de wetenschap dat als het zover is, je van elkaar weet wat je wilt en wat te doen.

Een eerste stap

De eerste stap is vaak de moeilijkste, want wanneer begin je erover? Met je partner, met je kinderen, met je ouders.

Zo’n moment kan zijn wanneer je voor het eerst alleen met vakantie gaat. Als ouders zonder de kinderen, maar ook als kind dat voor het eerst zonder ouders met vakantie gaat.

Een andere mogelijk is wanneer kinderen 18 jaar worden, of wanneer zij het huis uitgaan Hebben ouders een uitvaartverzekering, dan zijn de kinderen meestal meeverzekerd tot hun 18de, maar moeten na hun 18e deze oversluiten naar een eigen uitvaartverzekering.

Soms is er geen goed moment, dan dwingen omstandigheden daartoe, zoals een ongeneeslijke ziekte.
Een andere belangrijke vraag om jezelf te stellen is: wil je worden begraven of gecremeerd? Of wil je je lichaam beschikbaar stellen aan de wetenschap?

Voordat je zo’n gesprek aangaat, kun je ook eerst eens kijken wat er allemaal mogelijk is. Daar een eerste keuze uit maken en dan kun je ook meteen kijken wat dat kost en hoe je dat kunt betalen.

Niet alleen met het kenbaar maken van je wensen rondom je uitvaart, ook met het regelen van je nalatenschap kun je je naasten een handreiking doen na jouw overlijden. Iedereen laat min of meer dierbare en kostbare spullen na, en hoe ouder iemand is, hoe meer dat er zijn.

Een wereld aan mogelijkheden

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer diensten en producten rondom overlijden, uitvaart, afscheid en herdenken op de markt gekomen.

Om je keuze te kunnen maken, is het goed om je daarin van te voren te verdiepen. Misschien gewoon door  te fantaseren over hoe jouw uitvaart zou zijn, zoals velen ons doen al dan niet als kind.
Of naar aanleiding van een uitvaart die je hebt bezocht of waarover je hebt gelezen, gezien op de tv of via social media. Vaak krijg je dan een beeld of idee over hoe je het zelf zou willen.

Oriënteren

Om een idee te krijgen van wat er allemaal mogelijk is, kun je je op verschillende manieren oriënteren.
De meest laagdrempelige manier biedt het internet. Via het internet kan je thuis in je eigen vertrouwde omgeving informatie vinden over wat ‘moet, mag en kan’ rondom sterven, uitvaart, herdenken en verwerken. Deze website uitvaartinformatie.nl is daar een voorbeeld van, zoals ook de websites: begraafplaats.org, crematorium.nl, rouw.nl.

Daarnaast bieden de verschillende adressengidsen met alle daarin opgenomen rubrieken een breed overzicht van diensten en producten rondom afscheid en uitvaart.

Een andere bron van oriëntatie dichter bij huis is Van Zorg tot Afscheid. Van Zorg tot Afscheid is een handzaam boekje, met als doel de regionale mogelijkheden op het gebied van zorg en uitvaart in beeld te brengen. Ook kan een uitgave zoals Van Zorg tot Afscheid het praten over de dood stimuleren en daarmee bijdragen aan het voortijdige oriënteren op het laatste afscheid.

Open dagen en uitvaartbeurzen

Dan zijn er de open dagen en uitvaartbeurzen, die overal in het land worden gehouden, ook door de grote uitvaartorganisaties. Daar kun je vaak ook kennismaken met meerdere plaatselijke uitvaartondernemers. Zij zijn altijd bereid vrijblijvend een afspraak te maken. Zij weten als geen ander welke zaken belangrijk zijn om vooraf door te nemen. Ook als het gaat om het bespreekbaar maken van jouw wensen met je nabestaanden. Door je wensen kenbaar te maken hebben je nabestaanden een houvast bij het regelen van de uitvaart.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

U kunt een aanmeldformulier aanvragen via info@uitvaartadressengids.nl (klik hier)
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief