Hulpverlening rondom rouw

Rouwen is het doormaken van een proces na het verlies van wie (of wat) je dierbaar is. De wijze waarop dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Rouwhulpverlening richt zich op het ondersteunen van mensen in dit proces. Er zijn verschillende vormen van hulpverlening rondom rouw.

Professionele begeleider of vrijwilliger
Voor ondersteuning in een rouwproces kun je een beroep doen op professionele begeleiders en op vrijwilligers. Een vrijwilliger, meestal een getrainde ervaringsdeskundige, biedt een luisterend oor wanneer je als rouwende niet voldoende steun kunt vinden in je sociale omgeving. Dit wordt ‘rouwzorg’ genoemd. Professionele begeleiders hebben een opleiding gevolgd die gericht is op rouw. Naast een luisterend oor bieden zij ook begeleiding bij het omgaan met rouw, vaak volgens bepaalde methodieken.

Rouwbegeleiding en rouwtherapie
Rouwbegeleiding, ook wel verliesbegeleiding genoemd, biedt een steun in de rug aan nabestaanden die een rouwproces doormaken dat op zich normaal verloopt, maar waarbij extra factoren meespelen die de rouw minder goed hanteerbaar maken. Dit kan te maken hebben met het verlies zelf, met eerdere verliezen die mee-resoneren en met omstandigheden in het leven van de rouwende. Rouwtherapie is bedoeld voor mensen die zodanig vastlopen in hun rouwproces dat zij in hun dagelijks leven niet meer kunnen functioneren.

Individuele hulp en rouwgroepen
Naast individuele begeleiding kun je als nabestaande steun vinden in een rouwgroep. In zo’n groep (ook ‘lotgenotengroep’ genoemd) kom je een aantal malen bijeen met anderen die iemand hebben verloren, en deel je verhalen en gevoelens. Lotgenoten hebben maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen. Sommige groepen richten zich soms op specifieke soorten nabestaanden, bijvoorbeeld mensen die hun partner verloren, of mensen die iemand verloren door zelfdoding. Net als bij individuele begeleiding kunnen ook groepen worden begeleid door vrijwilligers en door professionals.


Naar het overzicht van Lotgenotengroepen

 

Naar het overzicht van professionele dienstverleners
in de rubriek Rouwbegeleiding
in de rubriek Rouwverwerking 
in de rubriek Verliesbegeleiding
in de rubriek Verliesverwerking 

 

Terug naar Inhoudsopgave Rouw

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.