header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Gijsje_Teunissen-Afscheid_nemen_met_je_hart
Dertig bijzondere uitvaarten

Bij een overlijden komt er van alles op de nabestaanden af. Gijsje Teunissen helpt families in deze moeilijke tijd bij het vinden van rituelen, woorden en manieren om het afscheid persoonlijk vorm te geven.
Afscheid nemen met je hart is een verzameling impressies van uitvaarten die Gijsje heeft begeleid. De verhalen, eerder verschenen in Het Noordhollands Dagblad, zijn geïllustreerd met eigen foto's van de families, die trots zijn op hun bijzondere afscheidsviering.
Afscheid nemen met je hart een kleurrijk palet van mogelijkheden, dat zeker ook andere families zal inspireren. Er is beslist meer mogelijk dan je denkt!

Gijsje Teunissen (1954) is ritueelbegeleidster en uitvaartbegeleidster. Haar bedrijf Charon is gevestigd in Egmond aan de Hoef.


Titel

Afscheid nemen met je hart

Auteur

Gijsje Teunissen

ISBN

978 90 6305 552 3

Omvang

132 pag.

Prijs

€ 18,95

 

 

 

 

 

 


Terug naar Boekenlijst

Boekenlijst: Uitvaart

nieuwe tabel

St. De Eenzame Uitvaart  De Eenzame Uitvaart
  In De eenzame uitvaart zijn de ervaringen en gedichten van Starik en de Poule des Doods opgenomen.
 
 Een Steek Diep
  Schetsen van verloren levens
 
 Dichter van Dienst
  Dichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste deel in de trilogie over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf.
   
 Uitvaart kosten               Laat je niet kisten door de commercie
 De mooiste uitvaart kan stukken goedkoper                                                                  
Uitvaart wensen  Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen
 Inspirerend en taboedoorbrekend werkboek: Van budgettips tot wat er allemaal kan en mag bij een uitvaart
Uitvaart vormgeven  Afscheid nemen met je hart
30 bijzondere uitvaarten
Liever toch bezoek
Een boek over afscheid nemen
Als woorden tekortschieten
Handleiding voor het schrijven van een afscheidsspeech
Zien waar je bent geweest
Verhalen over de indringende ervaringen in het werk als uitvaartverzorger
Rituelen  Een Laatste Groet
Uitvaart rituelen in beeld gebracht
 Sterk als de dood
Overzicht van de joodse traditie met betrekking tot sterven en rouw.

Boek: Licht op uitvaart

boek licht op uitvaart'Licht op uitvaart', Marjon Klaassen

Hoe gaan wij om met dood, verlies en lijden? En welke functie vervult de uitvaartbegeleider in een periode van rouw, verdriet en afscheid? Daarover schrijft Marjon Klaassen in haar tweede boek Licht op uitvaart, de uitvaartbegeleider als gids rond de dood. Het boek verheldert hoe en waarom de uitvaart van een overleden mens ondersteunend kan zijn aan het rouwproces van zijn of haar nabestaanden. Het is daarmee een waardevolle gids voor zowel uitvaartbegeleiders als nabestaanden.

In ons leven krijgen we slechts zelden van dichtbij met een uitvaart te maken. De emotionele functie en praktische facetten van een uitvaart zijn voor velen onbekend, soms zelfs voor mensen die in de uitvaartbranche werken. In Licht op uitvaart geeft Marjon Klaassen van binnenuit en van onderaf een inkijk in de uitvaartbranche, gestoeld op ruim twintig jaar ervaring en overdenking. Ze plaatst de rol van de uitvaartbegeleider tegen de achtergrond van een maatschappij die mensen in rouw veelal met lege handen doet staan.

In zijn voorwoord schrijft rouwdeskundige Manu Keirse over Licht op uitvaart: ‘Sterven is niets anders dan verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden. In die herinnering blijf je verder leven. Maar hoe maak je die reis? Waar vind je een ervaren verhuisbedrijf dat ervoor zorgt dat uitvaren niet wegvaren wordt? Dit boek maakt duidelijk dat kennis over uitvaartcultuur je daarin kan helpen.’


Titel

Licht op Uitvaart

Auteur

Marjon Klaassen

Uitgever

eigen beheer

Taal

 Nederlands

Druk

 1e, verschenen 28-2-2019

Prijs

 € 21,95

Bestellen

 Meander Uitvaartopleidingen

Terug naar boekenlijst Uitvaart

 

Boek: Laat je niet kisten door de commercie

laat je niet kisten grootLaat je niet kisten door de commercie.
De mooiste uitvaart kan stukken goedkoper

Een prachtig en persoonlijk afscheid kan duizenden euro’s voordeliger. De ervaringsverhalen in dit boek laten zien dat er geen verband is tussen de pracht en de prijs. De goede ervaringen zijn inspirerend, de slechte leerzaam. Je leest over 24 knopen die ooit moeten doorgehakt én de gevolgen voor de prijs. Weinig mensen verdiepen zich graag in geldzaken en de dood is nog minder populair. Dus vallen we bij een sterfgeval blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken in de armen van de commercie. Vooral vlak na een overlijden -als je een emotionele onvermoeide dweil bent- zijn er flink wat valkuilen. Er zijn helaas ook wantoestanden waarbij mortuariumbeheerders, verzekeringsuitvaartverzorgers en zelfstandige uitvaartondernemers bedenkelijk ver gaan in de strijd om klandizie. Waardoor de uitvaart onnodig duur wordt. Dat gaat je na het lezen van dit boek niet (meer) gebeuren.


Het werkboek 
In dit werkboek kun je al je gegevens invullen, polisnummers, je eigen wensen en keuzes. Zo hebben nabestaanden straks alles bij elkaar. Daarbij is dit boek een reisgids, voor wie tussen overlijden en uitvaart uit de valkuilen van de commercie wil blijven. Tip no. 1: Bel NIET direct de verzekering of uitvaartondernemer! Eerst familieberaad! Had je vroeger een AVVL naturapolis? Dan heb je nog steeds recht op een volledig betaalde uitvaart!
Dit boek laat zien waar nabestaanden op moeten letten. Eenmaal ingevuld hebben ze jouw wensen, gegevens. én handige instructies overzichtelijk bij elkaar.


Titel Laat je niet kisten                    Werkboek  Laat je niet kisten
Auteur Marieke Henselmans   Marieke Henselmans
Illustraties Gijs Henselmans   Gijs Henselmans
Uitgever Genoeg   Genoeg
Taal Nederlands   Nederlands
Pagina's     152   48
Druk 1   1
ISBN13  9789490298081    9789490298074
Prijs € 17,95     € 9,95 
Bestellen Bol.com    Bol.com

 

 

 

Boek: Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen

boek Als ik later dood benAls ik later dood ben en wat ik dan zou willen
Inspirerend en taboedoorbrekend werkboek: Van budgettips tot wat er allemaal kan en mag bij een uitvaart

Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen helpt je op een speelse manier na te denken over je eigen afscheid en uitvaart. Een werkboek vol informatie en ideeën. Voor iedereen die stil wil staan bij zijn of haar eigen afscheid, of zich afvraagt wat daar allemaal bij komt kijken. Na je overlijden kan het door je nabestaanden gebruikt worden bij het vormgeven van jouw afscheid en uitvaart. Dit praktische werkboek vol informatie en tips over het afscheid en de uitvaart is vanaf heden te bestellen voor € 18,95 via www.platformnel.nl

Het boek 'Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen' sluit aan bij de behoefte meer over de dood en het eigen afscheid te praten. Het is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van ruim 200 crowdfunders.

Het boek is fraai vormgegeven, bevat heldere illustraties en nodigt uit om doorheen te bladeren, te lezen en je eigen notities te maken. In vier hoofdstukken neemt het je mee langs de verschillende facetten van het afscheid en de uitvaart.

Titel Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen
Auteur  Simone Scholts, Meta Stevens, Yvon Thewessen en Margon de Vries.
Illustraties Eric Duyvis
Uitgever platformnel.nl
Taal Nederlands
Pagina's     60 en omslag 6
Druk 1
ISBN13 978-90-826491-0-9
Prijs € 18,95 te bestellen via www.platformnel.nl

 

pdfDownload hier het volledige persbericht.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl