header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Geschilderde foto
My Painting on tour tot 7 januari in Heerenveen!


My Painting.nl is een schilderijen internetwinkel en heeft tot 7 januari een tijdelijke winkel vol schilderijen en spiegels op de lindegracht 13 te Heerenveen. We zijn erg blij met alle interesse in onze schilderijen en spiegels en willen in de toekomst zeker nog verder groeien.

Persbericht: De Troostboom genomineerd voor Yarden Prijs

PERSBERICHT

Den Bosch, september 2010

 

Troostboom
De Troostboom genomineerd voor Yarden Prijs

 

Uit 25 inzendingen heeft een vakjury met o.a. Jacobine Geel drie genomineerden geselecteerd voor de Yarden Prijs 2010: Het Moment, Return en De Troostboom. Zij maken kans op de prijs van 25.000 euro voor het meest vernieuwende initiatief rondom de uitvaart en het levenseinde. De winnaar blijft strikt geheim tot het moment van de prijsuitreiking, later dit jaar.

Persbericht: Nuvema Uitvaartverzekeringen en Uitvaartzorg Louissen slaan handen ineen

Persbericht
09-december-2010

Nuvema en Louissen samenwerking


Nuvema Uitvaartverzekeringen en Uitvaartzorg Louissen
slaan handen ineen.


BAARN - Nuvema Uitvaartverzekeringen heeft een landelijk dekkend netwerk van ruim 300 uitvaartverzorgers. Het netwerk van Nuvema bestaat uit gerenommeerde uitvaartverzorgers die allemaal een goede naam hebben opgebouwd in hun regio. Vanuit dit oogpunt zijn ook de eerste contacten gelegd met Uitvaartzorg Louissen.

Persbericht: Kunst voor-bij de dood op de Kunst10Daagse

Ter afsluiting van de Kunst10daagse organiseert Gijsje Teunissen van Charon Uitvaartbegeleiding een kunstroute op de begraafplaats van Bergen langs de graven van Bergense kunstenaars.

kunst_voorbij1_gijsje_theunissen
"Allerzielen Alom, een kunstproject van Ida van der Lee, fotografie Max Linsen"

Na tien dagen prachtige kunst van onze levende Bergense kunstenaars worden dit jaar ook de overleden kunstenaars niet vergeten en op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht.

Persbericht: Live uitzenden van crematies voorziet in behoefte

PERSBERICHT

Rotterdam, 23 september 2010

Live uitzenden van crematies voorziet in behoefte

In juli introduceerde Hofwijk als eerste crematorium in Nederland de mogelijkheid om een crematie- of een begrafenisplechtigheid live of achteraf te volgen via internet (www.liveuitvaart.nl). Deze nieuwe vorm van dienstverlening is kosteloos en voorziet in een grote behoefte zo blijkt uit de eerste cijfers. 62% procent van de nabestaanden maakt gebruik van deze webcast dienst. Gemiddeld wordt een plechtigheid 14 keer online bekeken. Voor één crematieplechtigheid werd zelfs 65 keer ingelogd. Niet alleen kijken nabestaanden ‘live’ naar de webcast. Zij vinden het ook prettig om de opname achteraf nog een keer te bekijken, als onderdeel van het rouwproces.

In het verleden was het vaak een dure en lastige aangelegenheid om diensten live via internet uit te zenden. Hofwijk beschikt over een geautomatiseerd webcast opname systeem en een centrale regiekamer waar de live-uitzendingen worden geproduceerd. De uitzending is niet openbaar maar wordt beschermd met een toegangscode die uitsluitend aan de direct nabestaande verstrekt wordt. Deze bepaalt vervolgens zelf of hij de toegangscode wil gebruiken en naar wie hij deze toegangscode verstuurt. Na de live-uitzending is de dienst nog 30 dagen te bekijken. Het toestemming geven aan relaties en het activeren van de toegangscode kan met twee simpele muisklikken. Het systeem is goed door mensen met weinig kennis van computers te gebruiken.

Hieronder volgen vijf reacties over het webcasten van crematies

“Webcast kan heel troostrijk zijn”
“Die directe beelden zijn zo waardevol, ik ben echt heel blij met de prachtige opname die Hofwijk gemaakt heeft van de crematieplechtigheid van mijn echtgenoot” zegt mevrouw Annemarie van Leeuwen- van de Kuit uit Vlaardingen. Haar man (57) overleed begin september na een ziekbed. “Mijn zus woont in de Verenigde Staten. Via de webcast kon ook zij het afscheid van mijn man meemaken.” De echtgenoot van mevrouw Van Leeuwen was brandweerman. “Een aantal collega’s moest op de kazerne blijven maar via de webcast waren zij er eigenlijk gewoon bij.”

“Iedereen wil dit met je delen”
De heer Mahinder Lalaram van Uitvaartverzorging Dordrecht en Omstreken verzorgde in augustus een Hindoestaanse uitvaart voor een familie uit Rotterdam. “Via de Hindoestaanse radio had ik gehoord dat Hofwijk de mogelijkheid biedt om door middel van een speciale inlogcode de afscheidsplechtigheid live via internet bij te wonen. Navraag bij Hofwijk leerde dat dit zelfs kosteloos is. Het was een prachtige oplossing want de broer van de overledene uit Suriname kon niet bij de dienst zijn omdat hij ziek was. Nu heeft hij de ceremonie, samen met andere familieleden, toch rechtstreeks met ons meebeleefd. Dat deze service gratis is, is wel heel belangrijk voor ons want er komt heel wat kijken bij een uitvaart waar zo’n 200 tot 400 mensen naar toe komen.”

“Zo ver weg maar zo dichtbij”
Meneer Roest uit Maassluis had de keuze voor Hofwijk al gemaakt toen zijn moeder (88) steeds verder achteruit ging in gezondheid. “Toevallig had mijn vrouw een week voor het overlijden gelezen over de mogelijkheid van webcasting. Hoewel de code niet direct geheel duidelijk was, konden we die toch keurig op tijd doorgeven aan mijn broer in Thailand. Zijn vrouw is ook terminaal ziek waardoor hij niet bij de crematie van onze moeder aanwezig kon zijn. Ze hebben samen via internet naar de dienst zitten kijken, wat heel emotioneel, maar toch ook heel waardevol was. Zo ver weg, maar ook zo dichtbij. Wij zijn in ieder geval blij dat we de opnames hebben. Ook dat is een stukje rouwverwerking.”

“Zo kun je je verdriet toch samen beleven”
“Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van de webcast”, zegt Lidy Hogervorst uit Delfgauw. Haar man is kortgeleden op 54-jarige leeftijd overleden. “Een goede kennis van ons was in Nice toen mijn man overleed, maar via deze webcast was hij er toch bij tijdens de afscheidsdienst. Vanwege het tijdsverschil keken familieleden uit Canada een paar uur later. Het is mooi dat deze mogelijkheid er is. Zo kun je je verdriet toch ook met hen delen. Daar gaat echt troost van uit.”

“Heftig maar mooi”
Martine Groen uit Capelle aan de IJssel moest enkele maanden geleden voorgoed afscheid nemen van haar man (42) en zij bleef met drie jonge kinderen achter. “Wij wisten dat mijn man zou overlijden en we hadden samen over zijn uitvaart nagedacht. Het was prettig te horen dat de uitvaartdienst op film opgenomen zou kunnen worden. Natuurlijk is het wel heftig als je opnieuw met deze emotionele en intieme momenten geconfronteerd wordt, maar het geeft me toch rust. Er waren trouwens nog meer mensen die rechtstreeks met ons meekeken. Een goede buurvrouw was juist naar Zwitserland vertrokken voor vakantie en zij voelde zich heel bezwaard dat zij afwezig was. Dankzij die webcast kon zij toch bij ons zijn en zo voelde dat ook. Zij had zich daar afgezonderd en was er echt voor gaan zitten. Ze vond het wel heftig, maar tegelijkertijd ook heel mooi.”

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl