header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Rijks Universiteit Groningen

Moord op dierbare leidt tot langdurige klachten

Sinds enige jaren bestaat een landelijk netwerk van psychologen dat is getraind in het behandelen van nabestaanden die iemand hebben verloren door moord of doodslag. Reguliere behandelingen blijken vaak niet aan te sluiten bij de specifieke problematiek van deze groep mensen. Tientallen mensen zijn momenteel in behandeling. Aanmelden voor het hulpaanbod kan via de nieuwe website www.rouwnamoord.nl. De effectiviteit van de behandeling wordt wetenschappelijk onderzocht in een vierjarig onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen en Fonds Slachtofferhulp.

Gemiddeld worden in Nederland elke week drie mensen vermoord. Bijna driekwart van de nabestaanden kampt gemiddeld elf jaar later met ernstige en langdurige rouwklachten en klachten die samenhangen met een posttraumatische stress- stoornis. De cijfers zijn gebaseerd op ruim 200 ouders, partners, volwassen kinderen en broers en zussen die zijn aangesloten bij lotgenotenverenigingen of hulp ontvangen via slachtofferhulp Nederland.

Wraakgevoelens, boosheid en een gevoel van onrecht maken dat rouwklachten bij een verlies door moord vaak langduriger zijn dan na een natuurlijk overlijden. Om de klachten van nabestaanden in kaart te brengen, voert de Rijksuniversiteit Groningen een vierjarig onderzoek uit.

Hulpverlening
'Dat klachten zo lang aanhouden is schrikbarend,' zegt Jos de Keijser, projectleider van het onderzoek. 'Daarom hebben we een behandeling ontwikkeld die zich niet alleen richt op het verliezen van een dierbare, maar ook op de gewelddadige oorzaak van het overlijden'.

De behandeling wordt uitgevoerd door een netwerk van psychologen dat speciaal getraind is in het behandelen van nabestaanden van moord en doodslag. De behandeling wordt wetenschappelijk geëvalueerd en past binnen een landelijke trend waarin er meer aandacht komt voor de positie van slachtoffers en nabestaanden. Het wordt medegefinancierd door Fonds Slachtofferhulp.

Aanmelden voor de behandeling
Aanmelden voor het hulpaanbod kan via de nieuwe website www.rouwnamoord.nl, waar ook meer informatie te lezen is over de behandeling
Of bij Mariëtte van Denderen, MSc, Klinische Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050 363 6512, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

     

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl