Rouw- en Grafsymbolen door de eeuwen heen

Rouw- en Grafsymbolen door de eeuwen heen
Door de eeuwen heen speelt symboliek een grote rol in het versieren van grafstenen. Niet alleen in afbeelding op het monument zelf, ook de vormgeving van een grafmonument kan een symbolische betekenis hebben.
Planten en bomen
Planten en bomen
Eik
De eik heeft in de oude symboliek diverse betekenissen. Eikenhout, onverwoestbaar en was daarom het symbool van de onvergankelijkheid. De eik is daarom ook het symbool van onsterfelijkheid en eeuwig leven. Al in de oudheid werd aan overwinnaars een lauwerkrans van eikenbladeren gegeven ten teken van onvergankelijke roem.
Klimop
De klimop is het symbool van het eeuwige leven vanwege z'n altijd groene bladeren. Ook is het het symbool van de eeuwige vriendschap. De klimop houdt de herinnering vast, daarom wordt ze ook veel als grafbeplanting gebruikt.
Korenaren
De korenaar is het symbool van Christus, het Brood des Levens, maar ook het symbool van de Eucharistie of het Avondmaal.
Lauwerkrans
De lauwerkrans van laurierbladeren is door de groenblijvende bladeren symbool van onvergankelijkheid en eeuwig leven. Het is tevens het symbool van de overwinning, roem en eerbetoon. De oudste symboliek van de laurier is die van reinheid. Met laurier werden ook de smetten van vergoten bloed gereinigd. De lauwerkrans hoorde bij de god Griekse god Apollo, zoon van Zeus. Apollo was de god die de hoogste en geestelijke schoonheid bezat. Een schedel omkranst met lauwertakken symboliseert de heerschappij van de dood over de levenden.
Palmtak
De palmtak is het attribuut van de godin van de overwinning, Victoria. Ze symboliseert de overwinning op de dood. In de oudheid werd de palmtak aan atleten gegeven als teken van overwinning en werden koningen en keizers na een overwinning binnengehaald over een weg die bedekt was met palmtakken.
De Christenen namen de palmtak over als symbool van hen die gestorven waren en in het bijzonder de martelaren. In de Christelijke kunst was de palmtak het symbool van de overwinning op de dood door en in Christus. In de Rooms-Katholieke liturgie verwijst de palmtak naar de intocht van Jezus in Jeruzalem.
Een duif met een palmtak in de snavel verwijst naar vrede.
Treurwilg
De treurwilg is het symbool van rouw en verdriet. De hangende takken symboliseren de tranenstroom die in de aarde verdwijnt.
Voor de Germanen was de wilg het symbool van de dood. In de onder- wereld waren uitgestrekte wilgenbossen, waar de doodsgoden woonden.
In Shakespeare's Hamlet verdrinkt Ophelia daar, waar het grijze lover van een wilgenboom zich in het water weerspiegelt.
Een knoop in een wilgentak leggen was vroeger voldoende om iemand te laten sterven. Men noemde dit ook wel 'doodknopen'. Wie zo'n knoop losmaakte stierf zelf.
Joodse symboliek
Joodse symboliek
|
Chanoekalamp |
|
Cohen |
|
Davidster |
![]() |
Leviet |
![]() |
Menorah kandelaar |
![]() |
Sjofar (ramshoorn) |
Rooms katholieke symbolen bij rouw- en grafafbeeldingen
Rooms katholieke symbolen bij rouw- en grafafbeeldingen
Pie Pelicane, Jesu Domine
Me immundum munda tuo sanguine
Cuius una stilla salvum facere
Totum mundum quit ab omnu scelere
|
Liefderijke Pelikaan, Heer Jezus
Zuiver mij onzuivere door uw bloed
waarvan een enkele druppel vermag schoon te wassen
Heel de wereld van al haar misdaden.
|
Jaartallen en Letters
Jaartallen en Letters
4 - 56 Jaartelling Franse Revolutie
In Frankrijk is op een aantal graven uit met name het begin van de vorige eeuw een jaartelling te vinden, die als uitgangspunt het jaar 1789 heeft (Franse Revolutie).
5701-5755 Jaartelling op joodse graven
De joodse jaartelling begint op de dag van de schepping, 3761 jaar voor Christus. Het christelijke jaartal is globaal te herleiden door van het joodse jaartal 3760 af te trekken.
Jaartelling op graven van de Vrijmetselaars
De jaartelling van de Vrijmetselarij gaat ook uit van de schepping van de aarde. Alleen hier wordt uitgegaan dat de schepping 4000jr eerder plaatsvond.
Alfa en Omega
Het zijn de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet en symboliseren God als het begin en einde van alle dingen.
IHS
IHS zijn de eerste drie letters van het Griekse woord voor Jezus. Een andere verklaring is dat het de afkorting is van Iesus ho'minum salvator (Jezus, de heiland des mensen). Ook kan het de afkorting zijn van: in hoc salis (hierin (ligt) de zaligheid).
PAX
Pax betekent vrede (latijn). Symbool van Christus, die de vrede op aarde bracht.
R.I.P.
R.I.P. is de afkorting van het latijnse Requies'ca(n)t in Pace en betekent hij/zij ruste in vrede.
XP
Het monogram van Christus. Het monogram is samengesteld uit de Griekse letters X en P, die de eerste letters van Christus vormen.
De ovale cirkel, het ei, is het symbool van geboorte en nieuw leven, het is tevens een verwijzing naar de opstanding van Christus.
XPA
Het monogram van Christus met links en rechts respectievelijk de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet, als symbool van het begin en het einde.
Ad Patres Naar de vader (dood of weggegaan)
A.A.S. Anno Aetatis Suae: In het jaar van zijn leeftijd/op de leeftijd van
A.D. Anno Domini: In het jaar van de Heer
A.V.Annos Vixit: Hij/zij leefde zoveel jaar
B.M. Beatae Memoriae: Van gezegende herinnering
Dei gratia Door de genade van God
Dei gratias In dankbaarheid bij God
D.O.M. Deo, Optimo, Maximo: Naar God, de Beste, de Grootste
Gloria in Excelsis Deo Geloofd te zijn bij God, de Almachige
H.I. Hic Iacet of Hic Jacet: Hier ligt. Het oude Latijn had geen letter J, de letter is later toegevoegd.
I.N.R.I. Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum: Jezus Christus, Koning van de Joden