header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Van 10 t/m 12 juni 2011 was er de National Funeral Exhibition te Coventry in Engeland.

Een beurs met stijl! English Style wel te verstaan.

Direct bij binnenkomst merk je hoe gedisciplineerd de Engelsen zijn. Snelle inschrijvingen en korte wachttijden.

NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_3 De beurs beslaat twee hallen welke tijdens bezoek een ietwat hiërarchisch beeld geven. Een hal met de min of meer wat toonaangevende bedrijven (een titel die men al dan niet zichzelf terecht heeft toebedeelt) en een hal die men volgens mij erbij moest trekken gezien het aanbod standhouders. Net zoals in Nederland herken je de niet uitgesproken afspraken om bij elkaar te staan en om andere bedrijven naar de hal twee(lager level) te verbannen.

Wat de professionaliteit van de beurs te goede komt is de heldere en transparante afspraken die gelden. Het geven van kortingen (of het heffen van extra hoge prijzen) aan standhouders voor bijvoorbeeld leden van een Guild heeft hier nog niet toegeslagen. Buitenlandse ondernemingen worden hierdoor dus ook niet benadeeld en binnen de eigen landsgrenzen hoeft men zich niet ook middels koppelverkoop te conformeren aan een beroepsgroep. Mijnheer Hyde heeft het goed en helder voor elkaar.

In een persoonkijk gesprek met hem merk je ook dat de man zeer gedreven is in "zijn" beurs. Met trots verteld hij ook dat hij blij is dat hij zijn dochter binnen gehaald heeft in de organisatie.

NFE__2011_Coventry_Engeland_Rolls_Royce_Mirage_als_lijkautoDe beurs zelf heeft toch altijd wel van die typerende Engelse trekjes, neem bijvoorbeeld het wagenpark. Een wagenpark welke ook Carglass direct zal aanbevelen binnen Nederland. Veel, heel veel glas om vooral kist en bloemen te laten zien. Gezien de uitgave die men als familie doet voor de kist en de bloemen toch eigenlijk helemaal geen vreemde gedachten.

Op deze beurs was het wel opvallend dat de conservatieve ondernemer langzaamaan wat vrijer wordt. Kisten met bedrukking, hoe toepasselijk: een whisky fles", veroorzaken een kleine glimlach op de "stiff upperlip" van de Engelsman. Ook een paar fraaie billen in zwemslip deden hadden aan aandacht geen gebrek.

 NFE__2011_Coventry_Engeland_Candle_mateDe variatie in producten was groot en met Hollandse trots was tussen al deze producten ook ineens de "Candle Mate" van de firma Memorial Design te zien en Cees Janssen van "Jewel Line".

Gezien de reacties die beide firma's mochten ontvangen een welkome aanvulling in het assortiment van de beurs.

NFE__2011_Coventry_Engeland_workshop_reconstructie Verder was er nog een druk bezochte workshop georganiseerd door de firma Omega waar men onder de bezielende leiding van John Chew zich kon verdiepen in de mogelijkheden van restauratie. John Chew afkomstig van de Anatomical department behorende bij de University of Puerto Rico, die met zijn 72 jaar de bezoekers aan zich wist te binden om deze vervolgens te voorzien van de nodige "tips & tricks". Hoewel 72 jaar niet echt meer tot het pubersegment behoord, was daar in het contact met John niets van te merken. Daarbij heeft de man 40 jaar ervaring en wil hier graag wat van delen. Mocht u interesse hebben? u hoeft niet in paniek te raken, John heeft me verteld dat hij nog 10 jaar door wilt gaan om in deze periode een geschikte kandidaat te vinden die zijn dankbare en leerzame taak mag overnemen.

Over twee jaar de volgende "funeral exhibition" in Coventry, ik mag hopen dat we dan eindelijk zo ver zijn in Nederland dat er dan uitwisselingen plaatsvinden in toeleveranciers en dat we van elkaars producten kunnen leren. Het is een geestelijke verarming dat er anno 2011 geen enkele uitwisseling bestaat tussen beurzen die op een relatief zo'n korte afstand van elkaar gehouden worden. Met het idee dat wij in Nederland hét medium zijn op het gebied van de uitvaart is een volstrekt verkeerde inschatting.

Wordt vervolgt in 2013

© M. Rotterdam

Naar Fotoverslag van de beurs

 

Fotoverslag: National Funeral Exhibition te Coventry in Engeland van 10 juni t/m 12 juni 2011

Fotoverslag: National Funeral Exhibition te Coventry in Engeland
van 10 juni t/m 12 juni 2011
 NFE__2011_Coventry_Engeland_Overzicht_2  NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_3
 Overzicht beurs  Overzicht beurs
 NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_4  NFE__2011_Coventry_Engeland_overzichtsfot_1
 Overzicht beurs  Overzicht beurs
 NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_5  NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_6
 Overzicht beurs  Overzicht beurs
 NFE__2011_Coventry_Engeland_asbewaarplaats_in_tuinmonument  NFE__2011_Coventry_Engeland_detail_asruimte_tuinmonument
 Tuinmonument met asbewaarplaats  Detail asbewaarplaats
 NFE__2011_Coventry_Engeland_Binz_lijkauto  NFE__2011_Coventry_Engeland_Candle_mate
 Binz auto's  Candle Mate
 NFE__2011_Coventry_Engeland_funeral_humor_stand_met_uitvaarthumor  NFE__2011_Coventry_Engeland_komische_voorstellingen_beplakte_lijkkisten
 Funeral humor stand  Engelse humor op grafkisten
 NFE__2011_Coventry_Engeland_ook_aan_kinderen_van_bezoekers_werd_gedacht  NFE__2011_Coventry_Engeland_jongste_deelnemer_workshop_reconstructie_Omega
 Ook aan kinderen van bezoekers werd gedacht  Jongste deelnemer aan een reconstructie workshop
NFE__2011_Coventry_Engeland_workshop_reconstructie  NFE__2011_Coventry_Engeland_workshop_reconstructie_John_Chew
 Workshop reconstructie van Omega  Workshop reconstructie van John Chew
NFE__2011_Coventry_Engeland_Rolls_Royce_Mirage_als_lijkauto  NFE__2011_Coventry_Engeland_tandem_met_zijspan
 Rolls Royce Mirage als lijkauto  Tandem met lijkkistendrager opzij
 NFE__2011_Coventry_Engeland_stand_assurnen_asbestemmingen  NFE__2011_Coventry_Engeland_stand_condoleance_registers
 Stand met urnen en andere asbestemmingen  Stand met condoleanceregisters
NFE__2011_Coventry_Engeland_urnen_van_return_en_asaltaartjes  NFE__2011_Coventry_Engeland_stand_met_Life_Banner
Stand van Return, houten urnen en altaartjes  Stand van Life Banner
Naar verslag van de Beurs

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl