header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

 Boek als je woorden zoekt.2Als je woorden zoekt Wanneer je in aanraking komt met de dood
Bij het overlijden van mensen die ons dierbaar zijn, zoeken we vaak naar woorden om weer te geven wat we voelen. Woorden die recht doen aan wie de persoon was. Lees meer

boek_het_familiedrama_van_zoetermeer

Het familiedrama van Zoetermeer
Een onthullend boek over het familiedrama van Zoetermeer.
Wat kan één mens aanrichten met een gruwelijke moord? Lees meer

Boek_Het_laatste_Woord Het Laatste Woord
Levensechte verhalen van onlangs overleden mensen. Aangrijpend, soms romantisch, soms dramatisch, maar altijd echt. Lees meer 

Boek Mensen van voorbij Mensen van voorbij. Leven met een verlies
Een pastoraal geschenkboekje met bijbelgedeelten en korte teksten die de bijbel indringend met de levensomstandigheden van rouwenden verbinden. Lees meer

boek over afscheidOver Afscheid
Hoe ga je om met iemand die niet lang meer te leven heeft? Wat zeg je tegen je zieke buurvrouw in de supermarkt? En wat bespreek je met je vader als het einde nadert? Moeilijke vragen waar je het antwoord niet altijd op weet. Lees verder 

boek rouw om mijRouw om mij: een treurlied voor de wereld
Verdriet, eenzaamheid, compassie en verlangen, de verhalen en gedichten in het boek ROUW OM MIJ een treurlied voor de wereld, bezingen in verrassende toonaarden rouw. Het gaat over jou, over mij en over de wereld. Lees meer

rouwe kostRouwe kost
Dat we op enig moment geconfronteerd worden met de dood is onafwendbaar. Ook op jonge leeftijd. De vraag is: hoe goed ben je voorbereid? Lees meer

Boek: Kan ik iets voor je doen?

boek kan ik iets voor je doenWilma Koolstra

Kan ik iets voor je doen?

Wat ben ik er blij mee. Vanuit ‘zomaar’ een idee voor een boek met 365 kleurrijke troostvogeltjes, naar een sfeervol prentenboek over verdriet, rouw en troost, in vooral aardetinten.
Met koffiefilters en oude gedroogde koffie maakte ik illustraties op een bamboe dienblad. En geleidelijk aan ontstond het verhaal over een troostvogeltje dat zelf op zoek is naar troost.

Ik ontdekte dat er veel soorten troost zijn. Wandelen, muziek maken, naar muziek luisteren, lekker eten, niks doen, heel hard werken…fietsen, zingen, t.v. kijken, een goed gesprek of juist stil zijn. Er even tussenuit vliegen, een duik in het diepe, de berg beklimmen, of gewoon maar voor me uit kijken.

In dit boek ontmoet het verdrietige vogeltje verschillende troostvogels die allemaal vragen ‘Kan ik iets voor je doen?’ Ze hebben allemaal hun eigen idee over troost. En allemaal hebben ze gelijk.

En die 365 vrolijk gekleurde troostvogeltjes? Die vind je op de site: https://www.365dagenproject.nl/author/troost/


Het boek is te koop via Kleurenderwijs.nl door een berichtje te sturen naar het mailadres.
Kosten: € 19,50 en €4,- verzendkosten.


 Terug naar Boekenlijst Rouw

Boek: Over Afscheid

boek over afscheidOver Afscheid

Hoe ga je om met iemand die niet lang meer te leven heeft? Wat zeg je tegen je zieke buurvrouw in de supermarkt? En wat bespreek je met je vader als het einde nadert? Moeilijke vragen waar je het antwoord niet altijd op weet. Ben je zelf ziek, ga je een dierbare verliezen of ken je iemand die met afscheid te maken krijgt en wil je er voor hem of haar zijn? Zie Over Afscheid dan als rugzak waar je af en toe iets voor jezelf of die ander uit pakt.
In dit boek vind je verhalen van 60 mensen die zelf ziek zijn of iemand moesten loslaten. Hun eerste reactie op het slechte nieuws. Hoe zij omgingen met goedbedoelde aandacht waar ze op dat moment even geen behoefte aan hadden. En hoe je je dierbare kunt bijstaan zonder jezelf te verliezen. Lees over de moeilijkste beslissingen in hun leven en over momenten die ze nooit hadden willen missen. Over het behoud van de regie en over het volgen van je hart. Het geeft handvatten voor familie, vrienden, buren, collega's en zorgverleners. Gebruik dit boek om de laatste periode samen zo mooi en draaglijk mogelijk te maken, zodat je later niet denkt: had ik maar…


Titel                            Over Afscheid                               
Auteur  Silvie Kroef
Uitgever La Vie bij afscheid
Taal Nederlands
Pagina's 128
Uitvoering paperback
Afmetingen 21,6 x 15,4 x 1,1 cm
Druk oktober 2018 1e druk
ISBN 978-94-9307-700-3
Prijs € 19,95

 

Terug naar  Overzicht Rouw Algemeen
Terug naar
Boekenlijst Rouw 

Boek: David vertrekt

boek david vertrektIn het hart van het boek zit een gat van ruim 2 centimeter. Van voor- naar achterplat, dwars door het boekblok heen. Een idee van vormgever Reinoud van Hasselt dat de leegte na het overlijden van David zichtbaar en voelbaar maakt. Op 4 april 2015 overleed totaal onverwacht David van Wel op 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte: Diabetes Type 1. Een afschuwelijke gebeurtenis die niet alleen zijn ouders en stiefmoeder trof, maar die ook een ware schokgolf teweegbracht in het Amsterdamse studentenleven waar David zeer aanwezig was. Vrij snel na zijn indrukwekkende begrafenis op begraafplaats Zorgvlied, Amsterdam, besloot zijn vader, tekstschrijver Han van Wel, om zijn rouwarbeid om te zetten in wekelijkse blogs. Hij wilde op die manier Davids vertrek een plaats in zijn leven geven. Al snel bleek dat de teksten niet alleen werden gelezen door vrienden, familie en bekenden, maar ook door vrij veel mensen buiten deze kring. Daaronder nogal wat ouders van andere jonggestorvenen. Uit de commentaren die zij schreven op bijvoorbeeld Facebook, bleek dat zij in de teksten 'eindelijk' dingen lazen die zij nog niet eerder hadden gelezen maar waaraan zij wel steeds behoefte hadden gevoeld. Alles bij elkaar schreef Van Wel 38 blogs over zijn zoon en zijn rouwverwerking.


Titel  David vertrekt
Auteur  Han van Wel
Uitgever  Leporello Uitgevers
ISBN 9789079624225
Prijs  € 19,90
Uitvoering  soft cover
Omvang  164 pg.

 

 

 

 

 

 


Terug naar Overzicht Rouw algemeen
Terug naar Boekenlijst Rouw

 

Boek: Als je woorden zoekt

Boek als je woorden zoekt.2Riet Fiddelaers-Jaspers

Misschien heb je de ervaring dat je eindeloos aan het zoeken bent voor een tekst boven de overlijdensadvertentie, naar een mooie en passende zin voor boven een rouw- of herdenkingskaart, naar de juiste woorden voor op een condoleance kaart of troostkaartje?

Meestal start een zoektocht op internet. Daarin kun je al snel de weg kwijtraken door de enorme hoeveelheid die op je af komt.
Riet Fiddelaers-Jaspers wilde deze zoektocht vergemakkelijken en stelde dit boek samen. Het is fijn om zo’n handzaam boek te hebben, als je in aanraking komt met de dood.Titel  Als je woorden zoekt
Auteur  Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgever  Publicatiebureau In de Wolken
ISBN  9789077179260
Prijs  € 19,95
Uitvoering  soft cover
Omvang  157 pg.

 

 

 

 

 

 Te bestelen bij Bol.com


Terug naar Overzicht Rouw algemeen
Terug naar Boekenlijst Rouw

 

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl