boek sterrenstofSterrenstof

Als je broertje of zusje doodgaat, hoe wordt hij of zij dan een sterretje? Daarover gaat dit boek.

Sterrenstof gaat over een meisje dat een broertje krijgt, maar die overlijdt bij zijn geboorte. Als haar vader haar uitlegt dat haar broertje een sterretje wordt, vraagt het meisje zich af hoe dat kan. Daarom vertelt haar vader haar over de sterrenfabriek.

Sterrenstof geeft ouders en hun kind(eren) een handvat om te leren omgaan met het verlies van een broertje of zusje. Sterrenstof is bedoeld om kinderen steun te bieden en uitleg te geven over hoe een overleden broertje of zusje toch altijd om je heen is. Sterrenstof kan helpen bij de verwerking van het verlies van een broetje of zusje. Tegelijkertijd is het een mooi verhaal om een kostbare herinnering levendig te houden.

Sterrenstof is gemaakt door broer en zus Robert en Monique Lentelink. Het is het verhaal dat Robert en zijn vrouw Nusa hebben verteld aan hun dochter Lize, nadat haar broertje Lennon een sterretje is geworden. Na vele positieve reacties op dit verhaal besloten zij dat dit verhaal beschikbaar moest worden voor alle (toekomstige) sterrenouders en hun broertjes en zusjes.


Titel                            Sterrenstof                                     
Auteur  Robert Lentelink
Illustrator Monique Lentelink
Uitgever Opdegoededingen.nl
Taal Nederlands
Pagina's 30
Afmetingen 21cm x 21cm
Druk 2018 1e
ISBN 978-94-6323-379-8
Prijs € 14,90

 

Terug naar Overzicht Kinderen/Jongeren Verlies algemeen
Terug naar
Boekenlijst Rouw 

Boek: Onzichtbaar Verdriet

onzichtbaar verdrietOnzichtbaar Verdriet

Praktisch werkboek voor kinderen en jongeren in verliessituaties

Dit boek is voor iedereen die meer wil weten over de vele mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan bij een (naderend) en vaak onzichtbaar verlies. Het gaat in op hoe je verlies en rouw vorm kan geven in het dagelijkse leven. De verlieservaringen die opgenomen zijn in dit boek richten zich op "verlies bij leven' ofwel "levend verlies'. Met de creatieve opdrachten worden gedachten, belevingen en gevoelens bespreekbaar gemaakt. De opdrachten zijn geschikt om individueel of samen met anderen te maken.
Het boek is uitgewerkt aan de hand van 5 vormen van "verlies bij leven':
1. echtscheiding
2. uithuisplaatsing
3. adoptie
4. opgroeien in een onveilige (thuis)situatie
5. ziekenhuisopname
Het boek kan onderdeel zijn van een themakoffer en kan meegegeven worden aan ouder(s) of begeleider(s). Het kan worden ingezet om op school verlies en rouw bespreekbaar te maken maar kan ook creatieve handvatten bieden voor (jong)volwassenen, ouders, begeleiders, verzorgers, leerkrachten, hulpverleners, of grootouders.


Titel                            Onzichtbaar Verdriet                                         
Auteur & Illustrator Larissa van der Molen
Uitgever Acco Uitgeverij BV juli 2018
Taal Nederlands
Pagina's 180
Druk 1e 
EAN 9789492398185
Prijs € 29.95
Bestellen  Bol.com

 

Terug naar Overzicht Kinderen/Jongeren Verlies algemeen
Terug naar
Boekenlijst Rouw 

Boek: Doorleefboek

het doorleefboek

Het Doorleefboek is een lees- en werkboek voor kinderen in rouw. De vier dieren Pingo, Barra, Lichtes en Mimuis ervaren in de verhalen verschillende emoties en situaties die met rouw te maken hebben. Met de bijbehorende opdrachten verkennen kinderen, samen met de volwassene die hen ondersteunt, wat er allemaal bij rouw komt kijken. Het kind leert zo de wirwar van zijn of haar gevoelens begrijpen en accepteren.
Het Doorleefboek is geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende soorten opdrachten, voor verschillende momenten: verwerkingsopdrachten die aansturen op een gesprekje, teken- en knutselopdrachten, actieve opdrachten om buiten te doen, mindfulness opdrachten die helpen met toelaten van emoties en opdrachten om het netwerk van het kind te versterken.

Bij het Doorleefboek inbegrepen is het Meeleefboek, bestemd voor de hulp-volwassene die het kind begeleidt. Dat is iemand van buiten het gezin, die niet direct getroffen is door het verlies. Kinderen in een moeilijke situatie die zo worden bijgestaan blijken veel beter bestand te zijn tegen de moeilijkheden die ze in hun latere leven tegenkomen. Volwassenen (grootouders, familieleden, vrienden) willen een rouwend kind in hun omgeving vaak graag helpen, maar weten niet hoe. Hoe weet je wat een kind nodig heeft? Hoe open je een gesprek? Kun je schade aanrichten door fouten te maken? Het Meeleefboek biedt al deze informatie.
Naast beide boeken is er de Doorleefsite. Hier zijn vele extra's te vinden, waaronder filmpjes, extra oefeningen en achtergrondinformatie over rouw. De site is alleen toegankelijk voor kopers van het Doorleefboek.


Titel                            Doorleefboek                                            
Auteur Ellen Dreezens
Illustrator Esther Sepers
Uitgever In de Wolken, september 2018
Taal Nederlands
Pagina's 96
Druk 1e 
EAN 9789077179291
Prijs € 25,00
Bestellen  Bol.com

 

Terug naar Overzicht Kinderen/Jongeren Verlies algemeen
Terug naar
Boekenlijst Rouw 

Boek: De Overkant

Boek De Overkant

De Overkant

Papa heeft een mooie plek tussen de sterren

Het egeltje Jelte denkt nog vaak aan zijn vader, die is ‘verdwenen in het verkeer’. In de hoop hem terug te vinden steekt hij ’s nachts stiekem de gevaarlijke, grote weg over.
Als hij aan de overkant zijn vader vindt, legt die uit dat hij niet meer thuiskomt. Dan begint Jelte het te begrijpen...

Een warm prentenboek op rijm met fantasievolle illustraties, dat kinderen helpt in hun rouwproces.


Titel De Overkant
Auteur Mark Haayema
Illustrator Harmen van Straaten
Uitgever De Vier Windstreken
Taal Nederlands
Pagina's 32
Druk 1
ISBN13 9789051164503
Prijs € 14,50
Bestellen  De Vier Windstreken

Boek: De Witte Ruimte

Boek De Witte Ruimte

De Witte Ruimte. Kinderboek over de dood


"Ze ging rechtop zitten in haar ruimtobiel en probeerde te bedenken hoe ze dit kon stoppen, en wel zo snel mogelijk. Ze besloot op de rode steen van haar ring te drukken en weer naar de Witte Ruimte terug te keren. Toen schrok ze verschrikkelijk. Kijkend naar de beelden van haar leven was ze helemaal vergeten om te controleren of ze al aan het verdwijnen was. Nu zag ze haar handen en armen niet meer. Net voorbij haar schouders hield haar lichaam op. Hoe had ze zo ontzettend dom kunnen zijn? Nu zou ook zij een dolende ziel worden, net als Pieter."
Nadat Janneke sterft, komt ze terecht in De Witte Ruimte. Ze beleeft daar met nieuwe vrienden veel avonturen en komt voor grote uitdagingen te staan. Maar dan komt de laatste strijd om de gemaakte fouten recht te zetten, die alles beslissend zal zijn voor haar toekomst. Zal ze deze kunnen winnen?

In zijn dagelijks leven is Michaël Boele van Hensbroek kinderarts en komt daardoor veel in contact met zieke kinderen. Als zoon van uitgevers groeide hij op tussen de kinderboeken. Zijn eigen kinderen vertelde hij veel zelf verzonnen verhalen, die in de jaren die hij met zijn gezin in Afrika woonde steeds langer werden. Zo ontstond het verhaal over Janneke, de hoofdpersoon van dit boek. Een aantal jaren later besloot hij om het op te schrijven. 'De Witte Ruimte' is zijn eerste boek.

Van elk verkocht fysiek boek gaat € 1,50 naar de stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.

De Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC heeft als doel fondsen te werven die gebruikt worden voor de verbetering van behandeling en omstandigheden waaronder kinderen in het ziekenhuis verblijven. (voor meer informatie kijk op www.steunemma.nl )


 

Titel De Witte Ruimte
Auteur Michaël Boele van Hensbroek 
Uitgever Schrijverspunt
Taal Nederlands
Pagina's 262
Druk 1
ISBN13 9789462661387
Prijs € 19,95
prijs als ebook   € 6,99
Bestellen  Bolcom