header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

lichtjesavond 1 Lemerlerveld 2012

Indrukwekkende lichtjesavond op de bijzondere begraafplaats in Lemelerveld

Vrijdag 28 december organiseerde uitvaartverzorging Hendrie Arnold een lichtjesavond op de bijzondere begraafplaats.
Bij de ingang van de begraafplaats werden de graflichtjes uitgedeeld, waarna men luisterde naar muziek en zang van Mieke Bruins en Debby Jansen Holleboom, afgewisseld met het noemen van de namen van dierbare overledenen.
Dhr. Kees Benard en Mevr. Daatje Bergman noemden de namen en er werden lichtjes geplaatst in een groot Hart en ze lazen gedichten voor.

lichtjesavond 2 Lemerlerveld 2012
Na afloop kon, onder de klanken van een doedelzakspeler, iedereen een lichtje plaatsen bij de graven, de urnenmuur en bij een herdenkingsplek. Indrukwekkend was het om te zien hoe vele mensen met kinderen hun lichtjes meenamen.

Elk jaar komen er steeds meer mensen om in deze tijd hun dierbaren te gedenken en gezien de vele reacties was het een sfeervolle, gedenkwaardige avond, waar we in het nieuwe jaar zeker een vervolg aan zullen geven.

    

Stilstaan en gedenken bij kaarslicht op begraafplaats Welsum in Dalfsen

begraafplaats Welsum
Foto: Dook van Gils

Stilstaan en gedenken bij kaarslicht

Afgelopen vrijdag vond op begraafplaats Welsum in Dalfsen voor de tweede keer de bijeenkomst Stilstaan en Gedenken plaats, georganiseerd door Uitvaartverzorging Vechtdal uit Ommen. Ruim honderd mensen kwamen samen om stil te staan bij het verlies van hun dierbaren. Eigenaar van Uitvaartverzorging Vechtdal en organisator Jan Slagter: "Juist in deze tijd van het jaar worden dierbaren het meest gemist. Wij willen mensen laten weten, dat ze niet alleen staan in hun verdriet."
De begraafplaats was sfeervol verlicht met fakkels en vuurkorven. Door de klanken van midwinterhoornblazers en doedelzakken, af en toe overstemd door het knallen van vuurwerk, kreeg de bijeenkomst een heel bijzondere sfeer. Op verzoek werden enkele gedichten en liederen ten gehore gebracht. Alle aanwezigen kregen kaarsjes, die na afloop van de bijeenkomst op de graven van de zo zeer gemiste dierbaren gezet werden.

    

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl