header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

 

December 2015
Superblij zijn we met onze nieuwe website. Helemaal reponsive, zodat hij zich mooi voegt naar het formaat van de computer, de tablet of de telefoon. Tegelijk hebben we ook nieuwe inhoud toegevoegd. Daarnaast zijn we de laatste jaren ook steeds actiever geworden op facebook met een eigen bedrijfspagina. We kijken terug op twee geslaagde theateravonden met de voorstelling 'Dan neem je toch gewoon een hond'. En natuurlijk weer een column van Lian. 
En tot slot wensen we jullie op deze plaats een goed uiteinde van 2015, fijne feestdagen en een mooi 2016.

Anne, Lian en Harriet
Nieuwe website 

Vorige week is onze nieuwe website live gegaan. We zijn trots op de mooie vormgeving, Linda van Eijndhoven van studio x-hoogte, reuze bedankt. En dankzij de mensen van Tambien werkt het ook nog allemaal.
Een nieuw onderdeel op de site zijn de pagina's Inspiratie, waarop we de lezer suggesties doen voor de uitvaart, Ook ons aanbod op het gebied van nazorg hebben we uitgebreid met activiteiten waar troost uit te halen valt.  

 

 

 

Facebook

 
Nieuws wordt tegenwoordig vooral via facebook verspreid. Neem eens een kijkje op onze bedrijfspagina en als je de pagina liked, blijf je automatisch op de hoogte.
Theatervoorstelling twee maal uitverkocht

We kijken terug op twee geslaagde uitvoeringen van de theatervoorstelling 'Dan neem je toch gewoon een hond' in november. Zowel de NWE Vorst als Podium Azijnfabriek waren helemaal uitverkocht. We ontvingen mooie reacties zoals: 'er was niets dat ik niet herkende', 'ik voelde het in mijn hart, in mijn buik, overal'.
Dank je wel Mariska, Stephanie en Lizette van 
De Kunst van het Rouwen.
 

 

 

Column Lian - Circle of life

Jarenlang heeft Lian columns geschreven over ons werk voor de Bossche Omroep. In iedere nieuwsbrief laten we er een terug komen.

Circle of life

De ziekte van Hanny bevind zich in een terminale fase. Met haar man is ze aan het denken over hoe haar uitvaart vorm te geven. Ik zit aan het ziekbed om over hun wensen en mogelijkheden te praten. Uit de dingen die ik hoor, zijn mooie elementen te halen die gebruikt kunnen worden bij het afscheid. Hanny tekent bv. mandala’s. Als de rouwkaart ter sprake komt, vraag ik of een van haar tekeningen daarop een plek kan krijgen? Na wat over en weer gepraat, kiest ze er een die een speciale betekenis voor haar heeft. Ik laat er een proefdruk van maken. Nog voor haar overlijden krijgt de kaart hun goedkeuring.

Hanny vraagt haar man om mij het baarkleed te laten zien wat vriendinnen samen voor haar hebben gemaakt. Op een effen ondergrond is met stof van henzelf, in ringen een ronde vorm genaaid. Het middelpunt is een sjaal van Hanny. (De tweede cirkel heeft zich ontvouwen.) Het is een prachtig, kleurrijk geheel wat straks over haar kist gelegd gaat worden. Voorzichtig en met beleid vouwt haar man het kleed weer kreukvrij op.

Tussen overlijden en uitvaart is een club mensen in de weer met lichtjes: 250 Olvaritpotjes, verzwaard met schelpenzand en een waxinelichtje erin. Na de afscheidsdienst in de kerk krijgen alle gasten een lichtje mee. We lopen in een lange stoet naar de begraafplaats. Jammer dat het niet donker is, denk ik nog even. Op de centrale afscheidsplek worden de glaasjes in een kring om Hanny geplaatst. Voor de laatste keer wordt ze door dierbaren in het licht gezet. Die dag zal de cirkel voor haar blijven branden totdat de kaarsjes vanzelf doven. 

Om met woorden van Hanny af te sluiten: “De cirkel is rond”.
 

“Rituelen helen” is een titel van een boek. Ik kan het alleen maar beamen. Of het nu bestaande rituelen of nieuwe rituelen zijn, ze voegen altijd iets toe. Ze verwijzen naar iets waardevols, bieden houvast, maken mensen deelgenoot, verbinden, ondersteunen, geven troost. De actieve betrokkenheid erbij maakt dat mensen met een goed gevoel terug kijken op een uitvaart, wat een belangrijke positieve stap is in de rouwverwerking.

013-5920048    of   073-6897242
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws: 100-jarige zus van soldaat getraceerd

100 jarige zus Copyright 2015 Stichting Russisch Ereveld All rights reserved
100-jarige zus van soldaat getraceerd

Georgische krijgt na 74 jaar eindelijk nieuws over broer

Met haar leeftijd van honderd jaar is Ketevan Tchelidze al een bijzondere verschijning in Bazaleti. Maar nu zij ook nog eens nieuws verkreeg uit het verre Nederland, gaat het oude vrouwtje helemaal over de tong in het gehucht tussen de uitlopers in de Kaukasus.

Onlangs kreeg Ketevan, geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog, te horen dat haar broer Akaki om het leven is gebracht in Nederland. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog schoot de Duitse bezetter hem zonder pardon dood in de Wijkermeerstraat in Beverwijk. Een uur eerder hadden zij al vijftien Georgische kameraden op het nabijgelegen fort aan de Sint Aagtendijk om het leven gebracht.

Ketevan had nooit meer iets vernomen van of over haar broer, sinds die 74 jaar geleden werd opgeroepen voor dienst in het Rode Leger en naar het front was vertrokken. Akaki vocht tegen de Duitsers, maar werd krijgsgevangen genomen. In de kampen stierven naar schatting drie miljoen krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie. Akaki kreeg als Georgiër de kans de ellende te ontsnappen door een Duits uniform aan te trekken. Zo belandde hij met een bataljon met meer dan 800 andere Georgiërs als hulp- en bewakingstroepen in Zandvoort.

Eind 1944 werd het zogenaamde Georgisches Infanterie-Bataillon 822 overgeplaatst naar Texel, maar enkele manschappen werden naar elders gestuurd: naar het Munitionslager Monika, de bijnaam die de Duitsers hadden gegeven aan het fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk.

Op 6 april 1945 kwam het bataljon op Texel in opstand. Ook de Georgiërs op het fort zinden al langer op wraak op de Duitsers. Zij werden op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, betrapt op het stelen van 88 handgranaten voor het Nederlandse verzet. De Duitsers kenden geen pardon en schoten hen dezelfde avond nog dood. Vijftien Georgiërs werden na de oorlog opgegraven en naar Amersfoort overgebracht, waar zij op het Russisch Ereveld een laatste rustplaats kregen.

Maar er was nog een zestiende Georgiër: Akaki, de broer van Ketevan. Hij bevond zich niet op het fort op het moment van de executies, omdat hij op bezoek was bij zijn vriendinnetje in Beverwijk, waar de Duitsers hem al snel vonden en ter plekke executeerden. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Zijn familie werd nooit geïnformeerd.

Totdat Remco Reiding namens de Stichting Russisch Ereveld besloot toch zijn familie op te sporen. Want, zo dacht Reiding, dan weet de familie in elk geval dat hij in Nederland om het leven is gekomen. Vrijwilliger Zaza Miladze ging in Georgië met de onderzoeksgegevens van Reiding aan de slag en na enige tijd had hij verheugend nieuws: niet alleen de familie was gevonden, zelfs de 100-jarige zus van Akaki Tchelidze leeft nog.

Ketevan werkte praktisch haar hele leven als apotheker. Ze woont in het oude, houten huisje van haar broer. Haar echtgenoot en zoon zijn al overleden. Op 8 maart werd haar honderdste verjaardag plechtig gevierd in het cultureel centrum van het rayon. Ze ziet er nog vitaal uit, maar hoort slecht.

Ketevan vroeg Miladze het hemd van het lijf over haar broer. Ze was duidelijk onder de indruk van zijn verhaal en wist met moeite haar emoties de baas te blijven. Op verzoek zocht ze in een familiealbum naar een foto van haar broer Akaki, die niet getrouwd was en geen kinderen had. Miladze heeft die foto nu beschikbaar gesteld aan de Stichting Russisch Ereveld, evenals een foto van Ketevan en een kopie van haar persoonsbewijs. Zo krijgt Akaki Tchelidze meer dan 70 jaar later toch nog een gezicht.

 100 jarige zus 1 Copyright 2015 Stichting Russisch Ereveld All rights reserved

    

Copyright 2015 Stichting Russisch Ereveld, All rights reserved

Nieuws: Afscheid nemen met liefde in Spanje voor Nederlanders

‘Een lichtpuntje kunnen zijn voor mensen, geeft voldoening’

Jet van der Heijden
Jet van der Heijden


Afscheid nemen met liefde

Praten over de dood, afscheid, verlies en rouwverwerking
zijn onderwerpen waarmee je in het beroep van
uitvaartondernemer wordt geconfronteerd. Ook voor
Jet van der Heijden, die door een persoonlijke verlies in
haar leven zelf ervaren heeft hoe belangrijk het is om op
het goede moment de juiste zorg en steun te hebben
voor het verwerken van je verlies, was dit juist het vertrekpunt
om voor zichzelf te beginnen en een eigen
bedrijf op te zetten als uitvaartondernemer. Afscheid
nemen met liefde drukt precies datgene uit waarop ze
haar werk wil doen: liefdevol en invoelend. Hallo sprak
met Jet van der Heijden over dit gevoelige onderwerp en
haar werk als uitvaartondernemer.

pdfLees verder: Artikel_De_Hallo_2015_blad_1.pdf

pdfLees verder: Artikel_De_Hallo_2015_blad_2.pdf

Nieuws: In Winschoten al 8 jaar: Geen Allerheiligen (Adrillen) zonder Allerzielen


winschoten 2015
In Winschoten al 8 jaar: GEEN ALLERHEILIGEN (ADRILLEN) ZONDER ALLERZIELEN.

winschoten 1 2015Winschoten en omstreken heeft massaal zijn overledenen herdacht tijdens een mistige sfeervolle Allerzielen herdenking op begraafplaats Acacialaan en het terrein van crematorium Oost-Groningen. De kermisgeluiden vanaf het centrum achter zich latend, lieten vele bezoekers (2000) de prachtige klanken van de handpan en van klankschalen op zich inwerken om in gedachten terug te gaan naar hun overledenen.
Kinderen stuurden hun wensen naar de hemel via bellen blazen en velen zonden een boodschap via de hemelse post naar hun geliefden.
Anderen zaten stil mijmerend rond het vuur of luisterenden naar het verhaal van Sterretje.
Ontroerd en dankbaar luisterden bezoekers naar het kleine koortje dat een Namenlied zong waarin de naam van hun geliefde werd genoemd.
Er was verdriet om het gemis maar er werden ook veel mooie verhalen aan elkaar verteld over hen die er niet meer zijn.
Daaruit blijkt des te meer dat “We moeten zeilen op de wind van vandaag.“ een lied geschreven door Frans Mulder en gebruikt als thema voor dit jaar. In een nis op de begraafplaats werden vele kaarsjes aangestoken en de overledenen met hun naam op een zeilbootje daarbij in het licht gezet.
Het was een avond van vertroosting, die zonder de vele sponsoren uit de regio en de vele vrijwilligers niet tot stand zou kunnen worden gebracht.
Op 6 november 2016 zal er wederom op zondagavond, de avond voor Adrillen, een Allerzielen herdenking plaats vinden in Winschoten.
   

Nieuws: Opening Yarden dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk op Dierendag

Opening Yarden dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk op Dierendag

Dierenbegraafplaats Oud Rijswijk Opening 001
Op zondag 4 oktober – Dierendag – openden Midas Dekkers en Ron Bavelaar (directievoorzitter Yarden) naast Begraafplaats Oud-Rijswijk in Rijswijk de eerste dierenbegraafplaats van Yarden. Na afloop verzorgde pastor Johannes Ritzer op de begraafplaats de jaarlijkse dierzegening.

Dierenbegraafplaats Oud Rijswijk Opening 003

  

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl