header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Klein doosje met grote lading

Geschenk Russisch Ereveld foto Cees Wouda 3Een klein doosje met een grote lading. Zo valt de gift te omschrijven die de Stichting Russisch Ereveld zaterdag in Leusden in ontvangst mocht nemen.

Het blikken doosje behoorde aan een van de 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie, die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort zijn vermoord. Dinsdag 27 september is het precies 75 jaar geleden dat ze in Kamp Amersfoort aankwamen.

Van hen stierven er 24 binnen enkele maanden door honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 werden op 9 april 1942 in Amersfoort gefusilleerd, de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de oorlog. Ze liggen anoniem begraven op het Russisch Ereveld.

Vrijwel alle sporen van deze 101 Sovjetsoldaten - waarschijnlijk betreft het Oezbeken - zijn uitgewist. Des te opmerkelijker is het dat dit weekeinde, bijna 75 jaar na hun komst, bekend is geworden dat er toch nog een Oezbeken-doosje blijkt te zijn. Remco Reiding, secretaris van de stichting, kreeg het uit handen van mevrouw Marianne Aukes-Paalvast. Haar grootvader heeft het als gevangene van Kamp Amersfoort in 1941 gekregen van één van de 'Russen', zoals de Oezbeken werden genoemd. Al die tijd is het doosje met het Russische opschrift in haar familie geweest.

De Stichting Russisch Ereveld is bijzonder verheugd met de gift. ,,Voor ons is dit een groot geschenk", aldus Reiding. ,,Dit is de eerste tastbare herinnering aan deze bijzondere groep oorlogsslachtoffers.'' Ook Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, spreekt van 'een unieke ontdekking'.

Foto Cees Wouda Fotografie

Nieuws. Aanbod training en workshops Funiq oktober 2016

funiQ logo4 oktober in Utrecht
funiQs Training Buiten de gebaande paden (klik hier).
Hoe maak je elke uitvaart bijzonder?
10.00 - 17.00 uur

11 oktober in Apeldoorn
funiQs workshop Als de dood altijd in je leven is (klik hier).
Inspirerende workshop over zelfzorg en grenzen stellen. 13.30 - 17.00 uur.

13 oktober in Apeldoorn
funiQs training De juiste woorden (klik hier).
Van levensloop naar betekenis. 10.00 - 17.00 uur

Nieuws. Aanbod training en workshops Funiq juni 2016

Funiq25 mei in Oss.
funiQs Ronde Tafel Zuid.
Ontmoet je collega’s om te netwerken en te sparren. 13.30 - 16.30 uur. Aanmelden per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1 juni in Amsterdam.
funiQs Ronde Tafel West.
Ontmoet je collega’s om te netwerken en te sparren. 13.30 - 16.30 uur. Aanmelden per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

8 juni in Deventer.
funiQs Ronde Tafel Midden / Oost.
Ontmoet je collega’s om te netwerken en te sparren. 13.30 - 16.30 uur. Aanmelden per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ooggetuigen van 'Oezbeken' doen na 75 jaar hun verhaal

russisch ereveldOOGGETUIGEN VAN 'OEZBEKEN' DOEN NA 75 JAAR HUN VERHAAL
Stichting zoekt meer ooggetuigen van sjokkende, hongerige 'Russen'

 

Een groep Sovjetsoldaten met spleetogen, hongerig en in lompen gehuld, die door de straten van Amersfoort naar het concentratiekamp sjokte. Die tragische gebeurtenis is in september precies 75 jaar geleden, maar de beelden staan nog op het netvlies van de ooggetuigen gebrand. Op 24 september doen ze hun verhaal, tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Russisch Ereveld.

Op 27 september 1941 kwamen ze aan op het station van Amersfoort. Het transport had hen vanuit de Sovjet-Unie dwars door nazi-Duitsland gevoerd. Eten en drinken hadden ze amper gekregen. Ze gebaarden dat ze honger hadden, zagen Amersfoortse jongens, die de groep achter luikjes in goederenwagons waarnam.

In colonne, hongerig, afgepeigerd en in versleten uniformen sjokte de groep van 101 gevangenen vervolgens naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, beter bekend als Kamp Amersfoort. Veel Amersfoorters sloegen de armzalige groep gade en vergaten deze korte kennismaking hun hele leven niet meer.

In het kamp werden ze als Untermenschen behandeld. ,,Deze apen zijn nu jullie bondgenoten'', zei ondercommandant Hans Stöver na hun aankomst tegen Nederlandse communisten in het kamp. En na de dood van één van de 'Russen' zei hij cynisch: ,,Wir machen hier einen schönen russischen Friedhof.''

Die begraafplaats voor Sovjetsoldaten kwam er na de oorlog daadwerkelijk. Geen van de 101 zou de hel van Amersfoort overleven. 24 Sovjetsoldaten overleden aan honger, mishandeling, uitputting en ziekte. De overgebleven 77 werden op 9 april 1942 in alle vroegte achter Kamp Amersfoort gefusilleerd. De 101 werden na de oorlog herbegraven op het Russisch Ereveld, naast begraafplaats Rusthof.

De afgelopen jaren slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding, die zijn levenswerk van het Ereveld en de opsporing van nabestaanden maakte, erin ooggetuigen van de groep te traceren. Enkelen van hen zijn nu nog in leven en bereid op 24 september hun verhaal te vertellen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Russisch Ereveld in aula 1 van begraafplaats Rusthof.

,,Maar ik hoop dat zich meer mensen melden, die deze groep Sovjetsoldaten bij het station, in de stad of bij het kamp hebben gezien'', zegt Reiding. ,,Al weten ze zich nog zo weinig te herinneren, hun verklaringen helpen ons het vreselijke lot van deze opvallende groep oorlogsslachtoffers te reconstrueren.''

Tijdens het programma wordt ook aandacht besteed aan het land van hun vermoedelijke afkomst: Oezbekistan. Belangstellenden krijgen tijdens de lunch echte Oezbeekse plov. Het volledige programma is te vinden op de website van de stichting: www.russisch-ereveld.nl.

     

Nieuws: Hoe houden kinderen een dierbare overledene het liefst in hun gedachten? Achter de Regenboog roept kinderen op hun ervaringen te delen!

Hoe houden kinderen een dierbare overledene het liefst in hun gedachten?
Achter de Regenboog roept kinderen op hun ervaringen te delen!

fijn konijnBegin deze maand brengt uitgeverij Lemniscaat het boekje Fijn Konijn van Yo Empson uit, in dit prentenboek staan verlies en mooie herinneringen centraal. Een mooie aanleiding voor Achter de Regenboog – al sinds 1993 actief bij het ondersteunen van jongeren en kinderen waarvan een dierbare is overleden– om kinderen op te roepen hun ervaringen rondom dit thema te delen. Wat kun jij doen waardoor je op een fijne manier kan terugdenken aan iemand die is doodgegaan en waarmee jij een bijzondere band had? Kinderen kunnen hun verhalen hierover kwijt op o.a. het forum van Achter de Regenboog en op Facebook. Ook is er een speciaal Youtube kanaal voor kinderen die liever vertellen dan schrijven.

Moeilijk om je blij voelen
Onder de inzenders verloot Achter de Regenboog begin september 10 exemplaren van Fijn Konijn. Hoewel het om een prentenboek gaat, zullen waarschijnlijk ook wat oudere kinderen die een dierbare verloren hebben zich in het verhaal herkennen. In Fijn Konijn is Konijn dood. Hij hield van konijnachtige dingen doen als lekker springen en oortjes wassen, maar bijvoorbeeld ook van muziek maken! Als hij de dingen deed waar hij blij van werd, werden de andere konijnen dit vanzelf ook. Toen konijn dood was, vonden de andere konijnen het dan ook heel moeilijk om zich nog blij te voelen. Totdat.... ze het hol ontdekte waar konijn alle dingen had achtergelaten waar hij blij van werd. De andere konijnen konden daar mee spelen en ze merkten dat ze ook blij konden worden als ze aan het dode konijn dachten. En omdat zij blij werden, konden anderen ook weer blij worden.

Oproep
Ruim 36.000 kinderen in Nederland hebben een gezinslid verloren door de dood. Iedere dag komen hier zo’n 20 bij. Achter de Regenboog roept al deze kinderen op om hun ervaringen en verhalen te delen, met als centrale vraag: Wat kun jij doen waardoor je op een fijne manier kan terugdenken aan iemand die is doodgegaan waarmee jij een bijzondere band had? Op de website www.achterderegenboog.nl en de Facebook pagina Stichting Achter de Regenboog staat uitgelegd waar kinderen hun verhaal kunnen vertellen. Uiteraard kunnen en mogen ouders hierbij helpen.

Over Achter de Regenboog
Achter de Regenboog ondersteunt sinds 1993 kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zodat deze ingrijpende gebeurtenis geen belemmering vormt om een gezond volwassen bestaan op te bouwen. In de praktijk betekent dit de organisatie van kinderweekenden en gezinsweekenden, waar lotgenootjes elkaar ontmoeten. Daarnaast beheert zij o.a. een informatie- en advieslijn en geeft trainingen. Voor meer informatie zie www.achterderegenboog.nl.


Fijn Konijn van Yo Empson, uitgeverij Lemniscaat, ISBN 9789047707806, verkoopprijs € 13,95.

      

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl