header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Gedenkstenen Uitvaartbeurs te water bij Zwarte Haan
riuelenwerkplaats

De uitvaartbeurs afgelopen zaterdag 14 okt. in de Grote Kerk in Leeuwarden was een succes. Bij de stand van de Rituelenwerkplaats werden gedenkstenen gemaakt. Hoewel de bezoekers zelf toch niet zo snel aan het decoreren gingen wilden mensen wel graag een steen meenemen voor een speciale persoon en plek. Het maakte gesprekken los over verloren geliefden en hoe belangrijk het is hen te gedenken en daar een tastbare vorm aan te geven.
Ook waren er vragen rond de samenhang van verwerken van verlies en rituelen. Hoe het ervaarbaar maken van verlies en het vinden van betekenis cruciaal zijn in het proces.
De gemaakte en achtergebleven stenen hebben we de volgende zonovergoten zondag uitgezet in de uitloop naar de Waddenzee bij Zwarte Haan. Het was mooi de stenen op een drijfhout richting zee hun weg te zien vinden in de stroom. Zo kregen de stenen voor een onvergetelijk moment betekenis om vervolgens weer opgenomen te worden in hun natuurlijke omgeving.

riuelenwerkplaats

Het maken van de stenen
Deze dag assisteerde kunstenaar Annelies van Rhenee en maakte een paar juweeltjes van gedenkstenen. Tijdens het maken deelde ze met mij hoe belangrijk het voor haar is, ook door de verliezen in haar eigen leven, te kunnen creëren en dat de presentatie van de Rituelenwerkplaats haar hoop en vertrouwen geeft dat verwerken en opnieuw een goed leven opbouwen na een verlies echt mogelijk is, ook als dat in het moment nog zo als onmogelijk voelt.
Geïnteresseerden kunnen terecht op www.rituelenwerkplaats.nl

Nieuws: 20 nieuwe keurmerkhouders voor Keurmerk Uitvaartzorg

Stichting Keurmerk Uitvaartzorg20 nieuwe keurmerkhouders voor Keurmerk Uitvaartzorg
Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) heeft afgelopen jaar 20 nieuwe keurmerkhouders mogen verwelkomen. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst, die verder in het teken stond van de vraag ‘Kan een keurmerk een merk zijn?’, werden zij in het zonnetje gezet. De bijeenkomst vond afgelopen donderdagavond plaats bij Crematorium en Uitvaartcentrum Waalstede te Nijmegen.

"Keurmerkhouders geloven in de garanties die het Keurmerk geeft. Zij zien daarnaast dat de onafhankelijk toetsing van grote waarde is voor de eigen onderneming", zo stelt Matthijs de Gee, voorzitter van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg. "De creativiteit van de keurmerkhouders kwam deze avond naar boven". Het was een geslaagde avond.

Gastspreker en dagvoorzitter Rik Riezebos zorgde tijdens deze elfde bijeenkomst voor een interactief programma omtrent de vraag ‘Kan een keurmerk een merk zijn?’. Keurmerken zijn vaak bedoeld om een consument een garantie te geven over de kwaliteit van een product of dienst. En er zijn keurmerken (zoals FSC) die aangeven of iets op maatschappelijk verantwoorde wijze is geproduceerd. Ondanks dit, kun je je afvragen of een keurmerk niet een bredere werking kan hebben. Een keurmerk kan bijvoorbeeld ook een commercieel doel dienen. Maar hoe ver kan je hierin eigenlijk gaan?

Rik Riezebos nam keurmerkhouders aan de hand om te verkennen wat het Keurmerk Uitvaartzorg nog meer voor hen zou kunnen betekenen. Allereerst zette hij uiteen wat een merk precies inhoudt en maakte hij duidelijk dat een keurmerk eigenlijk een bijzondere vorm van een merk is. Daarna lichtte hij kort drie cases toe van andere (keur-)merken, waarna de aanwezigen de kenmerken van die andere (keur-)merken mochten proberen toe te passen op het Keurmerk Uitvaartzorg. Doelstelling van deze sessie was – door out-of-the-box te denken – nieuwe impulsen voor het Keurmerk Uitvaartzorg te ontdekken! Er zijn veel creatieve ideeën naar boven gekomen om het Keurmerk Uitvaartzorg meer waarde en mogelijk bekendheid te geven. “Voor het bestuur een mooie uitdaging om de komende tijd verder mee aan de slag te gaan” aldus Matthijs de Gee.

Het Keurmerk Uitvaartzorg helpt bij het kiezen van een uitvaart onderneming die kwaliteit biedt. Ondernemers met het Keurmerk zijn gegarandeerd deskundig, betrouwbaar en transparant. Inmiddels zijn ruim 360 uitvaartondernemers in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg; in totaal verzorgen zijn nu een meerderheid van alle uitvaarten in Nederland. Periodiek toetst een onafhankelijke instelling of zij nog aan de hoge kwaliteitseisen voldoen.

Activiteiten Rituelenwerkplaats najaar 2017

herfstglas beurs rituelenwerkplaatsActiviteiten Rituelenwerkplaats najaar 2017

Na een heerlijke vakantie heb ik mijn diploma SEP gehaald, Somatic Experiencing Practicioner. SE raakt steeds meer verspreid en is in de Nederlandse traumabehandeling in opkomst. Het is een methode voor traumaverwerking waarin de lichamelijke ervaring centraal staat en is erop gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog
worden afgemaakt. Door deze ontlading kan eindelijk, vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren.
Herken je hier iets in dan kun je specifiek vragen om sessies SE te komen doen. Ook is de werkwijze een onderdeel van mijn aanpak aan het worden, gecombineerd met de systemisch invalshoek en traumaopstellingen, beeldend werk en EMDR.

Naast het gebruikelijke aanbod van individuele sessies voor rouw en traumaverwerking voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen, kun je terecht in de werkplaats om aan de slag te gaan.
Zaterdag 14 oktober staat de Rituelenwerkplaats op de uitvaartbeurs in Leeuwarden.

Uitvaartbeurs
Datum: 14 okt.
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Plaats: Grote Kerk Leeuwarden

Zomerwerkplaats in de Rituelenwerkplaats

zomerwerkplaats Rituelenwerkplaats

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl