header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Uitvaartadressengids

De Uitvaartadressengids geeft een overzicht van diensten en producten rondom de laatste levensfase, het afscheid, de uitvaart, het gedenken en het omgaan met verlies.

De diensten en producten zijn onderverdeeld in rubrieken.

Uitvaartadressengids

De Uitvaartadressengids geeft een overzicht van diensten en producten rondom de laatste levensfase, het afscheid, de uitvaart, het gedenken en het omgaan met verlies.

De diensten en producten zijn onderverdeeld in rubrieken.

Nazorg

De categorie Nazorg is onderverdeeld in drie groepen

Nalatenschap

Na een overlijden en uitvaart is er vaak nog het nodige uit te zoeken en af te wikkelen. Van het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen, maar ook de boedel. Is er een eigen huis, dan moet dat verkocht worden.  Daarnaast zijn er ook de spullen, de financiën en het eventuele testament. Al deze zaken vallen onder de nalatenschap.

Herdenken

Het herdenken kan op meerdere manieren vormgegeven worden. Een gedenkteken, het op (laten) stellen van een levensverhaal of een andere vorm om de herinnering tastbaar te houden.
Grafmonumenten en urnen zijn er in allerlei vormen en materialen. Vaak kan men in overleg meewerken aan het ontwerp of bij de uitvoering van een gedenkteken. Of dat nu om een grafsteen of urn gaat. Naast de natuursteenbedrijven en steenhouwerijen zijn er ook beeldend kunstenaars actief op het gebied van gedenktekens. Op begraafplaats.org vindt u vele foto’s van begraafplaatsen, die een indruk geven van de mogelijkheden en wellicht kunnen inspireren. De voorwaarden, gesteld aan een grafmonumenten qua materiaal en vormgeving verschillen per begraafplaats. De maker van het monument of de beheerder van de betreffende begraafplaats kunnen je daarover informeren.

Omgaan met verlies

Rouwen is het verwerken van een verlies. Dat is persoonlijk en voor iedereen anders. De ene mens reageert heftiger dan de ander. Ieder mens uit haar/zijn verdriet anders. Dat zegt niets over de impact van het verlies op iemands leven. Om na te gaan of iemand hulp nodig heeft bij het verwerken van het verlies van een dierbare is de rouwtest ontwikkeld. Deze test kan drie maanden nadat het overlijden heeft plaatsgevonden, worden ingevuld. Meer informatie over rouw vind je op rouw.nl.

gedragen kist

Overzicht van uitvaartdiensten en -producten

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer diensten en producten op de markt gekomen rondom overlijden, uitvaart, afscheid en herdenken.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl