header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Gospel Cake 31 okt 2021 City of Wesopa
De matineevoorstelling was compleet volgeboekt! Vanaf de eerste seconden zat de sfeer er goed in. Het doel van deze voorstelling was nabestaanden die in coronatijd een geliefde hebben verloren – juist in deze periode rond Allerzielen – extra steun en warmte te geven. Dat is helemaal gelukt. Niemand kon op zijn stoel blijven zitten en iedereen zong en klapte mee met het swingende en sprankelende ABC Gospel Choir uit Amsterdam. De zangeressen maakten met hun energie, hun prachtige stemmen en ritmegevoel van deze zondagmiddag een betekenisvol moment. Tussendoor vertelden zij o.a. over het ontstaan van de gospelmuziek. Gospelmuziek kent haar oorsprong in de 17e eeuw als werkliedjes of liedjes om hoop uit te putten gemaakt door Afrikaanse slaven. Een lied begon als een vraag waarop op een ritmische manier geantwoord werd. Lofzangen en heilige liederen werden zo voorgedragen dat de zin die volgde klonk als een direct commentaar op het voorgaande. Het ritme werd aangegeven door handgeklap en voetgestamp.

Als verrassing was er een voorprogramma met Jurgen van der Poel, the good mood pianist van het Gooi e.o. Muziek speelt een grote rol tijdens uitvaarten, het heeft een enorme impact op onze hersenen en emoties. Het activeert ons brein en kan zelfs pijn verzachten. Live muziek versterkt dat nog eens. De dames van ABC en Van der Poel hebben dat het publiek goed laten voelen. Ze raakten en verbonden het publiek met hun muzikaliteit van het begin tot het einde. Eigenlijk wilde niemand naar huis..

Er brandden op het podium 120 lichtjes, één voor iedere bezoeker. Voor een stukje bezinning sprak predikant Evangelische Gemeente De Deur Adam Oost, Evert van der Bosch, de mensen warm toe. En Mariska de Jong, gespecialiseerd in Inheemse Uitvaarten en rouwbijeenkomsten van Marrons, vertelde het publiek wat Allerzielen voor haar betekent. Marrons zijn gevluchte Afrikaanse slaven die in stamverband in de ontoegankelijke oerwouden van de Amerika's gingen leven en hun afstammelingen.

Het was een mooie samenwerking tussen In Memoriam Uitvaarten en City of Wesopa. Maar ook met lokale Weespse leveranciers zoals Bloem en Bloem die de podiumdecoratie prachtig heeft verzorgd en Joyce Heeren Catering die de Surinaamse cake bakte en de Indische spekkoek verzorgde. Na afloop ging iedereen met een lichtje én met een glimlach naar huis.

Een paar van de vele reviews die we mochten ontvangen:

Bedankt voor de mooie middag, alles klopte met een traan maar vooral een glimlach. Je had gelijk.

Wat was het een spektakel, we hebben super genoten mijn vriendin en ik, wat een geweldige gospelgroep en wat een geweldige pianist! En alles tot in de puntjes geregeld. Dank dank dank.

Super mooi! Een stil moment voor interculturele en transculturele uitwisseling van muziek, gebed, overdenkingen. Met elk dezelfde doelstelling: verbinden, liefde, de traan van liefde, rouwproces. Een rouwproces vieren die ruw, rauw en brak kan zijn maar door middel van sfeer konden bezoekers lachen en het leven vieren. En toen was alles weer normaal.

Het was fantastisch, je laat het licht schijnen Monique Houtzager. Je doet veel meer dan het verzorgen van uitvaarten..

Monique Houtzager,
Uitvaart- en ceremoniebegeleider

T 06 - 233 09 339

Logo In Memoriam Uitvaarten

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl