boek_Dood_maar_niet_vergeten_Aje_Kirkhaof_in_Roermond
'Dood, maar niet vergeten'.
Subtitel: 'Graven en grafkelders op d'n Aje Kirkhaof in Roermond'.

De Roermondse begraafplaats 'd'n Aje Kirkhaof' nabij de Kapel in 't Zand, is één van de oudste algemene begraafplaatsen in ons land. De begraafplaats kent vele historische graven en grafmonumenten. Een driehonderdtal daarvan gaf aanleiding tot verder onderzoek en beschrijving.

Al jarenlang verzorgt de Stichting Oude Kerkhof rondleidingen over de monumentale begraafplaats.

Ook als gids probeert auteur John Vaessen samen met zijn collega-rondleiders belangstellenden te interesseren in de historie van de begraafplaats die beschouwd kan worden als de afspiegeling van twee eeuwen Roermondse geschiedenis.

In zijn boek 'Dood, maar niet vergeten' legt John Vaessen, behalve op de bekendste grafmonumenten, ook een sterke nadruk op de minder bekende graven. Graven die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, geestelijken, lokale industriëlen, kunstenaars, adel, 'kermisadel' en een groot aantal 'gewone Roermondenaren' dat onopvallend leefde in het 19de en 20ste eeuwse Roermond. Dat maakt het boek extra interessant voor tal van Roermondse families wier naam verbonden is aan de begraafplaats en een bron voor verder historisch onderzoek. Het boek is vormgegeven in A4 formaat en bevat 248 rijk geïllustreerde pagina's. 

Auteur is John Vaessen. Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Oude Kerkhof Roermond.

Terug naar Boekenlijst

  
moscowa


 

Cover_boek_moscowaBinnenpagina_boek_moscowa
Voorkant boek                          Binnenpagina boek

Met een compleet register van grafteksten en familienamen, tekeningen van álle voorkomende graf- en urnenmonumenten én een zeer gedetailleerde kaart van het hele begraafpark, is er een uniek naslagwerk verschenen: ‘Moscowa; een poort naar geborgenheid'. Uit handen van de auteur Ben Speijdel ontvingen wethouder C. Jansen van Arnhem en J.M.H.J. Keizer, bestuursvoorzitter van 'de Facultatieve Groep' (exploitant van Moscowa) in de aula van Moscowa op 6 april de eerste twee exemplaren. Het boek - dat € 29,95 kost - is verkrijgbaar bij Begraafplaats & Crematorium Moscowa, Waterbergseweg 18 in Arnhem.

Uniek naslagwerk
Het vakmanschap dat het boek uitstraalt, is bijzonder; Ben Speijdel heeft als historisch cartograaf en pentekenaar zeer kunstzinnig en zichtbaar gedreven werk geleverd. Aan het unieke naslagwerk is door de auteur sinds 2005 intensief gewerkt. Alle monumenten op Moscowa - en dat zijn er tussen de 15.000 en 20.000 - worden in het boek beschreven. Het oudste dateert van 1876, het meest recente van 2008. Door het enorme aantal grafteksten en monumenten schetst het boek tevens een bijzonder beeld van de funeraire symboliek door de jaren heen, symboliek die bij veel mensen niet meer bekend is.

Terug naar Boekenlijst

Dodenakkers_op_Terschelling

Vergaan, slechts kort bestaan,

zo gingen zij ons voor.
En wij actief, het leven lief,
wij volgen slechts hun spoor.

Al meer dan duizend jaar wordt er geleefd op Terschelling en al meer dan duizend jaar wordt er begraven.
Waar werd er geleefd?
Waar werd er begraven?
Veel (amateur) historici hebben gepoogd hier een beeld van te schetsen.

In dit boekje een samenvatting van wat we weten over het begraven op ons eiland en de mensen van vroeger.


auteurs:

Teunis Schol en Eke van Mansvelt

aantal pagina’s:   

71

geïllustreerd:

ja

uitvoering/
formaat:

22 x 20 cm (genaaid gebonden)

 Druk

2007

 Uitgave

Werkgroep "Sporen in het zand" in samenwerking met Isola Arte

Contactadres

Postbus 20, 8880 AA, Terschelling-West


Terug naar Boekenlijst

Bomenboek Heilig Landstichting

Bomenboek begraafpark Heilig Land Stichting

In 2013 verscheen het boek 'Bomen, begraafpark Heilig Land Stichting'. In het boek staat een rijk geïllustreerde beschrijving van bijna vijftig bomensoorten die allemaal op de begraafplaats zijn terug te vinden.

Boek Bomenboek H. Landstichting

Een aantal van deze bomen dateert nog uit het begin van de 20ste eeuw toen de begraafplaats werd aangelegd.

kaart 6 bomenboek H landstichting
Met behulp van kaarten achter in het boek is het gemakkelijk om zelf al de bomen terug te vinden.

Belangstellenden kunnen het boek kopen bij de administratie van de begraafplaats:
Begraaf- en Gedenkpark
HEILIG LAND STICHTING
Mgr. Suyslaan 4
6564 BV H.Landstichting

of bestellen via onder staande link. De prijs van het meer dan 100 pagina's tellende boek bedraagt 19,50 euro. Bij toezending berekenen wij 3 euro extra aan verzendkosten.

Bestel hier het bomenboek:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar Boekenlijst

 

 

Boek Rusthof
Een kijkje achter de schermen van Rusthof


Vele duizenden mensen uit Amersfoort en verre omstreken hebben hun laatste rustplaats gevonden op Rusthof. Ook liggen er honderden geallieerde soldaten en Russische militairen die voor onze vrijheid gesneuveld zijn. Het is een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland, vindt ook funerair deskundige Leon Bok.
Geen dag is er hetzelfde. Elke begrafenis en elke crematie is anders. Kisten worden gedragen door familieleden of door jonge studenten, arriveren op de begraafplaats per koets of met de bakfiets, in alle eenzaamheid of in gezelschap van honderden rouwenden.
Er verblijven op Rusthof zestig verschillende vogelsoorten. Er staan duizenden grafstenen van vader en zoon Bus. Een man in een rolstoel bezoekt twee maal per dag het graf van zijn moeder. Dakloze Rini kreeg er een heldenafscheid. Valkenier Hans Klijn jaagt met havik Gomez al tien jaar op konijnen.

Boek Rusthof Aykul
De begrafenis van Ismail Aykul, de eerste volksvertegenwoordiger op lokaal niveau van Turkse afkomst.

Rusthof is een plek voor de doden, maar ook voor de levenden. Een gezin eet er altijd taart op de jaardagen van de overleden kinderen. Journalist Remco Reiding geeft anonieme grafstenen van de Russische soldaten een gezicht. Op Kerstavond brengen vele honderden nabestaanden er in het donker een kerstgroet. De paden, met een totale lengte van achttien kilometer, zijn niet alleen geplaveid met rouw en verdriet, maar ook met dierbare herinneringen van de achterblijvers.

Dat Rusthof zo veel méér is dan alleen een plek van zerken en urnen, hebben Robin Bruinsma en Gerda Kalmann ervaren, die anderhalf jaar voor en achter de schermen mochten kijken.
Robin Bruinsma is journalist en was jarenlang werkzaam voor AD Amersfoortse Courant. Fotograaf Gerda Kalmann maakte eerder boeken over succesvolle Soesterkwartierders en Spakenburgers. De mooie verhalen en sfeervolle foto´s vormen een prachtig geheel, mede door de subtiele vormgeving van Raymond van den Hoek.

 

Titel

Een kijkje achter de schermen van begraafplaats Rusthof

Auteurs

Robin Bruinsma en Gerda Kalmann

Uitgever

Brayn Books

ISBN 13

9789082126617

Prijs

€ 17,50

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar Boekenlijst

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.