Wensen kenbaar maken
Wensen kenbaar maken
Niet alleen voor jezelf is het goed om je wensen rondom de laatste levensfase, sterven en uitvaart vast te leggen, ook je nabestaanden zijn ermee geholpen
Testament
Testament
In een testament regel je je nalatenschap en leg je vast hoe zaken na jouw overlijden moeten worden geregeld.
Na een overlijden moeten de bezittingen (geld en goederen) worden verdeeld.
In principe is dit in de wet geregeld door het Erfrecht. Hierbij krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. Het erfdeel van de kinderen wordt omgerekend in geld.
Wil men een andere verdeling of aan andere personen nalaten, dan moet er een testament worden opgemaakt bij de notaris. Meer informatie over het testament lees in het onderdeel Nalatenschap
Levenstestament
Levenstestament
In het levenstestament worden zaken vastgelegd, voor het geval dat je zelf niet meer in staat bent de regie over je leven uit te voeren. Als je door ziekte of een ongeluk niet meer in staat bent om jouw wensen kenbaar te maken of zelfstandig uit te voeren, kun je in een levenstestament een vertrouwenspersoon of executeur benoemen, die jouw zaken waarneemt.
Welke zaken privé en/of zakelijk dat zijn en op welke manier je deze uitgevoerd wilt zien, worden beschreven in het levenstestament. Je kunt een levenstestament zelf opstellen en familie laten weten dat er een levenstestament is.
Ook kun je een notaris een levenstestament laten maken. Het voordeel hiervan is dat het levenstestament dan kan worden opgenomen in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR), zodat daartoe gerechtigde personen ook kunnen achterhalen, dat er een levenstestament is.
Inhoudsopgave Laatste wensen

Inhoudsopgave Laatste wensen
1. 1 Wensen kenbaar maken
1. 2 Inleiding Uitvaartcodicil (Laatste Wensenformulier)
1. 3 Levenstestament
1. 4 Testament