Agenda

Zwolle. Is rouw na een niet-natuurlijke dood anders? Lezing door prof.dr. Paul Boelen
Maandag 30 Juni 2014, 20:00 - 21:30
Contact 06 4998 3360

 Yarden Logo 200
Is rouw na een niet-natuurlijke dood anders?
Lezing door prof.dr. Paul Boelen bij Uitvaartcentrum Kranenburg in Zwolle

Verwerk je het verlies van een dierbare door bijvoorbeeld een ongeval, suïcide of moord anders dan als deze na een lang ziekbed overlijdt? Is, met andere woorden, een verlies door niet-natuurlijke oorzaken ingrijpender? Niet per se, betoogt klinisch psycholoog Paul Boelen tijdens zijn lezing.

Op maandag 30 juni is Boelen te gast bij Uitvaartcentrum Kranenburg in Zwolle. Tijdens deze lezing geeft hij inzicht in de verschillen en overeenkomsten in de gevolgen van natuurlijke en niet-natuurlijke verliezen. Daarnaast geeft hij adviezen voor de opvang van mensen die met niet-natuurlijk verlies geconfronteerd zijn. De lezing is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met deze situatie te maken heeft, zoals zorgmedewerkers, ritueelbegeleiders, (rouw)deskundigen en uitvaartverzorgers.

Schuld- wraak- of angstgevoelens

Volgens Boelen hebben de omstandigheden waaronder een verlies plaatsvindt, invloed op de rouw. Toch stelt hij dat een verlies door een niet-natuurlijke oorzaak - een ongeval, suïcide of moord - niet per se ingrijpender is dan een verlies door ziekte of andere natuurlijke omstandigheden.
Wel komen er vaak, naast natuurlijk het verdriet, allerlei andere gevoelens en verschijnselen bij. Zoals schuldgevoelens, bijvoorbeeld als nabestaanden menen dat zij het overlijden hadden kunnen helpen voorkomen. Of boosheid en wraakgevoelens jegens iemand anders die (al dan niet terecht) voor deze dood verantwoordelijk wordt gehouden. Of angstgevoelens en posttraumatische stress, bijvoorbeeld als de niet-natuurlijke toedracht traumatisch was.

Paul Boelen
Over de spreker

Prof.dr. Paul Boelen is klinisch psycholoog en hoogleraar klinische psychologie, gespecialiseerd in gecompliceerde rouw bij volwassenen, kinderen en jeugdigen. Meer informatie: www.paulboelen.nl

Datum en locatie
Deze lezing wordt aangeboden door Yarden en vindt plaats op maandag 30 juni a.s. in Uitvaartcentrum Kranenburg van 20.00 tot ca. 21.30 uur. Vanaf 18.30 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden. De toegang is gratis. Bel voor nadere informatie: 06 4998 3360.

Yarden
Yarden Uitvaartorganisatie doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Wij ondersteunen en inspireren mensen bij het organiseren van een afscheid dat past bij de overledene en diens nabestaanden. Want wij weten uit ervaring dat een goede manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom geven wij ook voorlichting over tal van zaken die spelen rondom het levenseinde. Wij komen op verzoek bij mensen thuis om samen met hen de uitvaartwensen voor later te bespreken en (helpen) vast te leggen. Ook bieden wij een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten en rondleidingen door crematoria tot theater- en filmvoorstellingen. Met deze activiteiten wil Yarden het nadenken over de dood en het afscheid stimuleren, zodat mensen goed voorbereid en doordacht afscheid kunnen nemen van het leven. Tot slot ondersteunen we nabestaanden bij de rouwverwerking. Zo organiseren wij thema- en herdenkingsbijeenkomsten en bieden wij nazorggesprekken aan.
   

 

Locatie Uitvaartcentrum Kranenburg Te Zwolle