Agenda

Steenwijk. Rouw na zelfdoding. Lezing door Monique van 't Erve
Donderdag 09 Oktober 2014, 19:30 - 21:30

Yarden Logo

Rouw na zelfdoding

Lezing door Monique van 't Erve in Steenwijk

Donderdag 9 oktober organiseert Yarden Vereniging Overijssel in samenwerking met Monique van 't Erve een thema avond over 'rouw na zelfdoding' in het Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. Ervaringsdeskundige Monique van 't Erve begeleidt nabestaanden van zelfdoding, geeft voorlichting en adviseert organisaties die met zelfdoding te maken krijgen.

Gevoelens
Rouwen is hard werken. Soms lijkt niets meer hetzelfde en herken je ook jezelf niet meer. Verdriet, angst, ongeloof, verwarring, boosheid en opluchting wisselen elkaar af. Wanneer je iemand verliest door zelfdoding spelen daarnaast nogal eens de waaromvraag, schaamte, schuld en vragen over erfelijkheid een rol. Deze gedachten en gevoelens kunnen een 'normaal' rouwproces belemmeren. Soms konden nabestaanden geen afscheid nemen of hebben ze het idee dat ze meer hadden moeten doen.

Beladen onderwerp
Zelfdoding is voor veel mensen een beladen onderwerp. Daardoor ervaren nabestaanden vaak niet de steun die ze eigenlijk nodig hebben en kunnen alleen komen te staan in hun verdriet. Dat kan een gevoel van zinloosheid geven en er toe leiden dat mensen niet meer weten hoe verder te gaan. Erkenning van deze gevoelens is belangrijk.

Over de spreker
Monique van 't Erve weet uit eigen ervaring welke impact een groot verlies heeft wanneer dit te weinig ruimte krijgt. Zelf was zij een tiener toen zij haar moeder verloor door zelfdoding. Ze worstelde lang met dit verlies en helpt nu graag anderen om hun ervaring beter bespreekbaar te maken.
Ze is medeauteur van boeken voor kinderen en jongeren rond dit thema – waaronder een prachtig samenwerkingsverband met Riet Fiddelaers-Jaspers, een autoriteit op het gebied van verlies en rouw bij kinderen en jongeren, en zij werd geraakt door de vele interviews die ze met hen had.

Datum en locatie
De lezing, aangeboden door de vrijwilligers van Yarden Vereniging Overijssel, vindt plaats in Rabo Theater De Meenthe, Stationsplein 1, 8331 GM in Steenwijk, van 20.00 tot 21.30 uur. Vanaf 19.30 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden of telefonisch via 06 499 83360, ook voor meer informatie.

De toegang is gratis.