Agenda

TV. NPO.2. Ode aan de doden
Maandag 27 Oktober 2014, 19:20
Tot Vrijdag 31 Oktober 2014

ode aan de doden

Voor wie steek jij een kaarsje op?

KRO's themaweek Ode aan de Doden wordt op vrijdag 31 oktober 2014 afgesloten met de uitzending "Ode aan het Leven", een avond gepresenteerd door Anita Witzier vanuit de Grote Kerk in Den Haag.

Het leven van onze dierbare overledenen wordt gevierd en we laten ze voortleven in verhalen en muziek met odes van bekende Nederlandse artiesten. Musicalster Carolina Dijkhuizen opent dit bijzondere concert en zingt het lied: Zeg me waar ik je vinden kan.

Ernst Jansz (bekend van Doe Maar) zingt: Tijd van de Appelbomen. Ernst heeft dit ook tijdens een MH17-herdenkingdienst van slachtoffers uit zijn dorp gezongen. Hij brengt hiermee een ode aan Karlijn Keijzer (25) en Laurens van der Graaff (30).

Hun laatste foto ging de wereld over als hét beeld dat in één oogopslag de onrechtvaardigheid van het neerstorten van vlucht MH17 illustreert. Karlijn Keijzer (25) en haar vriend Laurens van der Graaff (30), twee intens verliefde jonge Amsterdammers voor wie de eerste keer dat ze samen vlogen een fatale afloop had. De ouders van Laurens en Karlijn en haar zusje spreken over het onrecht dat deze beloftevolle kinderen door een oorlogsdaad uit het leven zijn weggenomen. Ze praten over de ontreddering bij henzelf, over hun vrienden en vriendinnen die plotsklaps hebben moeten leren leven in een wereld zonder Laurens en Karlijn.

Katarina Vermeulen brengt een ode aan haar vader Bram Vermeulen die precies 10 jaar geleden is overleden. Zij toert op dit moment in België met repertoire van Bram. Hij was daar bijna nog bekender dan in Nederland.

Katarina zingt het lied Testament. Dit heeft zij samen met Bram gezongen op de begrafenis van haar oma en op de begrafenis van Bram samen met Paul de Munnik.

Singer-songwriter Michael Prins brengt een ode aan Anja Gardien. Zij is 10 jaar als zij samen met haar vader verongelukt. Op weg naar Noorwegen, in zijn vrachtwagen. Anja was gek op dieren en vooral op paarden. Na haar overlijden besluit haar moeder Sabine Wittens geen bloemen op de begrafenis te vragen, maar geld. Geld om een paard te kopen voor de manege waar Anja altijd kwam. Het paardje Sierra is op de sterfdag van Anja aan de manege overhandigd. Nu maakt het paardje anderen gelukkig en blijft Anja toch nog een beetje voortbestaan.

De muzikale begeleiding is in handen van de Fluitsma en van Tijn-band.

Naar website Ode aan de doden