Agenda

Oisterwijk. Familieopstelling: Ben jij bang voor de dood?
Donderdag 09 Februari 2017, 19:30 - 22:00

Yarden LogoBen jij bang voor de dood?
Familieopstellingen - Interactieve bijeenkomst met Trudy Hommel

De dood hoort bij het leven; dat kun je dus maar beter accepteren. Doe je dat, dan wordt de dood uiteindelijk lichter. Vanuit die gedachte laat Trudy Hommel deelnemers tijdens een bijzondere, interactieve bijeenkomst letterlijk de dood in de ogen kijken. Zo zien ze dat de dood geen monster is, maar altijd komt met instemming van de ziel. En dat geeft rust.
Hommel begint de bijeenkomst met een persoonlijk verhaal uit haar boek ZomerZuster (juni 2015). Hierin laat zij zien wat de zorg met haar doet, als mens en als professional. Haar verhaal, dat voor velen herkenbaar zal zijn, laat de deelnemers bij zichzelf nagaan hoe zij omgaan met (palliatieve) zorg. Daarin speelt de acceptatie van de dood een grote rol, meent Hommel: “Ik ben ervan overtuigd dat je - als je de dood accepteert - rust kunt brengen in het palliatieve proces. Als zorgverlener breng je rust in de begeleiding van de stervende en – als deze de dood al heeft omarmd - van de familie. Maar ook voor mensen die rouwen om het verlies van een dierbare wordt de dood lichter als je deze accepteert.”

DE DOOD ONTMOETEN
Om die acceptatie te realiseren creëert Hommel in het tweede deel van de bijeenkomst een setting waarin deelnemers werkelijk ervaring kunnen opdoen in een ontmoeting met de dood - van een geliefde, maar ook van zichzelf. Zij stelt hiervoor deelnemers tegenover elkaar op en vraagt hun in de ander hun dood te zien: “Door je voor te stellen dat de dood eruitziet als degene die voor je staat, wordt de dood minder eng, kun je de dood ontmoeten, accepteren en er zelfs vriendschap mee sluiten. Zo geef je de dood een ander perspectief: het is geen monster, maar treedt altijd pas in met instemming van de ziel.”
Deze interactieve bijeenkomst is bedoeld voor mensen die werken in de (palliatieve) zorg, maar ook voor mensen die zelf stervende zijn, die een naaste moeten begeleiden in het stervensproces (mantelzorgers) of mensen die de dood van een dierbare moeten verwerken. In al deze situaties kan de acceptatie van de dood verlichting en rust geven. Na de opstelling is er ruim gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

DATUM EN LOCATIE
De lezing wordt u gratis aangeboden door Yarden Vereniging.
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82-c, 5061 HC Oisterwijk.
Datum: 9 februari 2017 van 19.30 uur tot 22.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat er koffie en thee klaar. Bezoekers kunnen zich vooraf aanmelden via www.yarden.nl/agenda.
Voor meer informatie: 088 927 3434.

OVER DE SPREKER
Trudy Hommel is ondernemer, systemisch opsteller, auteur en verpleegkundige. In een mix aan ervaring in systemisch werk en het zorgveld geeft zij interactieve lezingen en workshops familieopstellingen over allerlei thema’s. Daarnaast werkt zij op interim basis als organisatieadviseur en verzorgt zij interactieve gastcolleges palliatieve zorg aan de hbo-opleiding voor verpleegkundigen in Breda en Den Bosch.

OVER YARDEN
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.
Voor meer informatie: www.yarden.nl

  

Locatie : Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82-c, 5061 HC Oisterwijk.