Agenda

Almere. Lezing: Kinderen & rouw en jong ouderverlies' door Daan Westerink
Donderdag 06 April 2017, 19:30 - 22:00

Kinderen & rouw en jong ouderverlies' door Daan Westerink

Jaarlijks verliezen duizenden kinderen één van hun ouders. De meeste kinderen blijken over voldoende veerkracht te beschikken om met steun en hulp vanuit de eigen omgeving, het verlies van een ouder te kunnen integreren in hun leven. Maar hoe doe je dat?

Ouders en verzorgers blijken niet altijd goed in te kunnen schatten hoe het met hun kind gaat na zo’n intense verlieservaring. De ene ouder maakt zich te veel zorgen, terwijl de andere juist niet ziet dat hun kind worstelt met het verlies. Dat kan omdat ouders rouwgerelateerd gedrag anders interpreteren, maar ook omdat kinderen hun gemis uitermate goed kunnen verbergen.

Vanuit dit gegeven is het voorstelbaar dat sommige kinderen te snel naar de professionele hulp worden doorverwezen en minstens zo belangrijk dat er kinderen en jongeren zijn die niet de steun krijgen uit hun omgeving die ze eigenlijk nodig hebben.

Daan Westerink richt zich op de meerderheid van de kinderen die (nog) geen specialistische hulp nodig hebben. Kinderen die ‘normale rouwreacties’ vertonen en die o.a. met steun uit de omgeving leren om te gaan met verlies. Maar wat zijn eigenlijk normale rouwreacties? En hoe weet je of het wel goed met ze gaat? Juist omdat het zo belangrijk is om aan kinderen zelf te vragen hoe het met ze gaat, moet je met ze in gesprek gaan. Maar hoe doe je dat? En hoe praat je met ouders? En wanneer moet je ingrijpen en doorverwijzen?

Daan WesterinkOver de spreker
Daan Westerink is journalist, docent, pedagoog, onderwijsvernieuwer, trainer en verlies- en rouwdeskundige. Zij begeleidt onder meer jongeren, gezinnen en volwassenen die na een ingrijpende verlieservaring om extra ondersteuning vragen.

 

 

Yarden LogoVanaf 19.00 uur kunt u genieten van een kopje koffie/thee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is gewenst. De lezing wordt aangeboden door Yarden.

 

Locatie : Begraafplaats en Crematorium Almere, Kruidenweg 3, 1312 SR Almere