Agenda

Vught. Het is maar werk. Symposium: Werk en verlies
Dinsdag 01 Mei 2018, 09:30

Het is maar werk. Symposium: Werk en verlies.

 

Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, vertonen vaak reacties die sterk lijken op rouw. Toch worden deze reacties vaak niet als zodanig erkend en blijven ze onbehandeld. En dat terwijl gecompliceerde rouwklachten niet vanzelf overgaan. Sterker nog, ze nemen vaak juist toe met het verstrijken van de tijd.

Op dit symposium over de impact van baanverlies zoeken we naar antwoorden op vragen als: hoe komt het dat de ene persoon zijn identiteit veel sterker koppelt aan zijn werk dan de andere? Welke factoren vergroten of verzachten de impact van baanverlies? Wat kun je hier als professional in doen? Is het mogelijk om te voorkomen dat iemand vastloopt? En wat voor gevolgen heeft (dreigend) baanverlies voor de achterblijvende collega’s?

Aanleiding voor het symposium is het verschijnen van de WerkVerliesLijst, ontwikkeld door drs. Janske van Eersel, psycholoog en onderzoeker op het gebied van baanverlies, en prof. dr. Paul Boelen, een hoogleraar die gespecialiseerd is in gecompliceerde rouw. De WerkVerliesLijst is wereldwijd het eerste gevalideerde instrument waarmee je kunt meten of er sprake is van (gecompliceerde) rouwklachten als gevolg van baanverlies.

Het belooft een inspirerende dag te worden met boeiende sprekers, een theatervoorstelling over wat er schuilgaat achter verzuim en ontslag, een heerlijke lunch en gelegenheid voor uitwisseling met vakgenoten tijdens een netwerkborrel. Daarnaast krijg je kosteloos toegang tot de onlineversie van de WerkVerliesLijst, zodat je al het geleerde direct in de praktijk kan toepassen.

Heb je als professional te maken met werkverlies en rouw, en heb je behoefte aan de nieuwste kennis en inzichten, in combinatie met praktische handvatten? Meld je dan snel aan en profiteer van de vroegboekkorting.


Wist je dat de reden van ontslag geen significant effect heeft op de mate van ervaren rouw?

Net zomin als de lengte van het dienstverband, leeftijd en geslacht.


Programma

09:30 Ontvangst

10:00 Ochtendprogramma

  • Opening 
  • Het is maar werk! – drs. Janske van Eersel
  • Wat maakt werk belangrijk? – prof. dr. Toon Taris
  • Anders kijken naar verlies en emoties – Vera Helleman

13:00 Lunch

14:00 Middagprogramma

  • Waar was je nou? – Theatergroep De Kunst van het Rouwen
  • Proeverij van de WerkVerliesLijst – drs. Janske van Eersel

16:00 Netwerkborrel

SPREKERS

Jos van Rooyen

Jos is bedrijfsarts bij Arbo Unie. Wat werk betekent voor mensen is voor hem dagelijkse kost. Als bedrijfsarts begeleidt hij mensen om optimaal inzetbaar te blijven. Als mensen dreigen vast te lopen of uitvallen in hun werk begeleid hij ze graag terug naar werk. Begrippen als zelfredzaamheid en eigen regie nemen op inzetbaarheid zijn hierbij belangrijke voorwaarden. In zijn werk komt hij regelmatig werkverlies tegen. Wat gebeurt er in aanloop van dit proces? Hoeveel keuzevrijheid is er?

In zijn presentatie bespreekt hij vanuit zijn jarenlange ervaring bij grote bedrijven hoe mensen hun werk kunnen verliezen en of dit een rol speelt bij de ontwikkeling van latere klachten.

Janske van Eersel 

Het is mijn missie om de impact van baanverlies op de kaart te zetten, zodat mensen die hiermee geconfronteerd worden tijdig de hulp krijgen die nodig is, want dit voorkomt zoveel ellende en onnodig gedoe. Verlies hoort bij het bij leven en is onvermijdelijk. Echter, hoe iemand omgaat met (dreigend) baanverlies en hoe je iemand kunt begeleiden tijdens zo’n proces, daarin zitten veel keuzemomenten, waarvan we ons vaak niet bewust zijn. 

Er is nog zo weinig bekend over rouwen om baanverlies, waardoor het effect vaak nog wordt onderschat. Het stuit vaak onbegrip in de omgeving, want ‘het is maar werk!’. Na mijn eigen ontslag voelde ik wat ik al zo vaak van mijn klanten had gehoord tijdens hun re-integratieproces. Ja, baanverlies het voelt inderdaad als een rouwproces. Dit was de aanleiding om te starten met mijn onderzoek en de WerkVerliesLijst te ontwikkelen. 

Toon Taris

Toon is een expert als het gaat om psychologie van arbeid en gezondheid. Hij weet alles over werk, bevlogenheid, prestatie en burn-out en hij heeft enkele honderden artikelen, hoofdstukken en boeken gepubliceerd over deze en vergelijkbare onderwerpen. 

Tijdens het symposium laat Toon je zien welke invloed werk kan hebben op ons welzijn en geluk, waarom het hebben van werk zo belangrijk voor ons is, en welke gevolgen het verlies van werk kan hebben. 

Vera Helleman

Vera is een inspirerend spreekster en schrijfster. Zij bekijkt de wereld op haar eigen wijze, waardoor ze ingewikkelde zaken terug kan brengen tot de kern. Emoties zijn voor haar geen onnodige last die we zo snel mogelijk moeten onderdrukken. Nee, emoties zijn van onschatbare waarde. Ze helpen ons om te worden wie we werkelijk zijn in plaats van wie we denken te moeten zijn in ons eigen gecreëerde keurslijf.

In baanverlies zit voor Vera energetische logica verborgen. Waar rouwt iemand om? Over de baan die zo leuk was? Over de identiteit die ze verliezen? Over het verlies van veiligheid en zekerheid? Of over de deuk die het ego heeft opgelopen? Maar klopt die baan eigenlijk nog wel? Of kan baanverlies ook een deur open naar acceptatie en nieuwe mogelijkheden?

.

Videospeler

Theatergroep De Kunst van het Rouwen

Wat gaat er schuil achter verzuim? Een interactieve voorstelling over hoe om te gaan met medewerkers die te maken hebben met persoonlijk verlies, zoals overlijden, een scheiding, gezondheidsproblemen of ontslag. De kwetsbare emoties die ontstaan bij situaties van verlies maakt mensen ongemakkelijk. Wat doe je als professional en als collega? Wat zeg je? En wat kun je (nog) van iemand verwachten?

Een voorstelling vanuit de praktijk, met humor en verhalen die raken. Een voorstelling met interactie met de kijker. Een voorstelling die aanzet tot nadenken: hoe gaan wij er mee om? En hoe zouden we er mee om willen gaan?

Proeverij van de WerkVerliesLijst

Het moment waarop de online versie van de WerkVerliesLijst officieel wordt vrijgegeven. Eindelijk is het zover en kan ik je het resultaat laten zien van wat mij de afgelopen jaren zoveel bloed, zweet en tranen heeft gekost. En kan hij landelijk worden verspreid, zodat hij kan gaan doen waarvoor hij bedoeld is: jouw werk makkelijker maken en rouwklachten na baanverlies meetbaar maken.

Na de officiële onthulling, leg ik je uit hoe je de lijst kan gebruiken en ga ik met jullie in gesprek over de meerwaarde van de lijst. Wat maakt de komst van de lijst zo uniek? Waarom is deze lijst belangrijk? En natuurlijk wat kun je ermee doen? Hoe kan hij jouw werk makkelijker maken?

Locatie Stichting Novalis

Het symposium wordt gehouden in de prachtige locatie van Stichting Novalis. Zij zetten zich in om de participatie en verdere ontwikkeling van sociaal maatschappelijk kwetsbare groepen in de samenleving te vergroten. Ze hebben een theaterwerkplaats opgezet als dagbesteding voor deze doelgroep.

Ontmoeten en verbinden zijn hun kernwoorden. En dat is wat je direct voelt bij binnenkomst.

Adres: Industrieweg 9c, Vught

VOOR WIE 

HR-medewerkers, casemanagers, arbodiensten, bedrijfsartsen, re-integratieadviseurs, arbeidsdeskundigen, vakbonden, verzekeraars, werkgeverorganisaties, leidinggevenden, sociale zaken gemeenten, praktijkondersteuners, psychologen, maatschappelijk werkers, rouw- en verliesbegeleiders. 

ACCREDIDATIE

AbSg, NVPA, NVvA, ABvC, LV POH-GGZ, Registerplein, Noloc kennen studie of P.E. punten toe aan deelname.
De aanvraag voor LVPW loopt nog. 

Locatie : Industrieweg 9c, Vught