Agenda

Maastricht. Themadag: Begraafcultuur in Limburg
Zaterdag 24 Augustus 2019, 10:30 - 16:00

terebinth zonder naamThemadag in Maastricht op 24 augustus a.s.: Begraafcultuur in Limburg
Niet alleen in Limburg maar ook elders leeft de problematiek van het ruimingsbeleid op kerkhoven en begraafplaatsen. Terebinth krijgt daar veel vragen over, van bezorgde parochianen, van nabestaanden en van vrijwilligers (die deze kerkhofjes vaak onderhouden, maar die tegelijk zien dat hun dorpsgeschiedenis verdwijnt doordat er (te) strikt de hand gehouden wordt aan de ruimingsregels – waarbij financieel rendement vooropstaat.

terebinth themadag maastricht 2019Dit was niet de eerste reden voor Terebinth om juist een rondleiding te organiseren op de prachtige begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht! Nee – deze mooie plek verdient het door iedereen bezocht te worden vanwege de aanleg, de historische grafmonumenten en de beplanting. Het is het rijke archief van de stad (sinds 1812), ook vanwege het hier aanwezige werk van alle bekende Maastrichtse beeldhouwers.

Graag willen we de rondleiding (in de ochtend) aangrijpen om ’s middags door te praten over de funeraire cultuur in Limburg en de bescherming van kerkhoven als cultureel erfgoed.

    

Iedereen, donateur of niet, is van harte welkom op deze middag!

Programma

Vanaf 10.30 uur     Ontvangst in het poortgebouw met koffie/thee op de algemene begraafplaats aan de Tongerseweg 292 (6215 AC Maastricht), door beheerder Bjorn Duijkers, met welkom door Bert Lever, voorzitter Terebinth

11.15 uur               Gezamenlijk buitenom naar de ingang Javastraat, om vandaar met de rondleiding te beginnen. N.B. Is het niet haalbaar om op tijd bij het poortgebouw te zijn, kom dan meteen naar de ingang Javastraat, zodat de rondleiding stipt op tijd kan beginnen.

11.30-13.00 uur     Rondleiding door de verschillende delen van de begraafplaats, door Corry de Koster. Zij geeft sinds enige jaren rondleidingen over de begraafplaats, met aandacht voor de historie en de cultuur van zowel begraafplaats, grafmonumenten als overledenen.

13.00-14.00 uur     Lunch in Harmoniezaal St. Petrus en Paulus, Tongerseweg 336

14.00-14.45 uur     Lezing door Maurice Heemels
‘Zelfs de dood heeft niet het eeuwige leven. Verdwijnende begraafcultuur in Limburg’

Maurice Heemels zal een beeld schetsen van de rooms-katholieke begraafcultuur die in de huidige provincie Limburg eeuwenlang de gang van zaken rond dood en begraven heeft gekenmerkt. In het tweede deel van zijn presentatie geeft hij aan hoezeer deze cultuur aan het verdwijnen is, onder andere als gevolg van het proces van ontkerkelijking (sinds ongeveer 1970). Hij pleit voor de bescherming van kerkhoven als cultureel erfgoed.                             

Heemels promoveerde in 2016 op een proefschrift over de begraafcultuur in Roermond tussen 1870 en 1940. Hij is medeoprichter en oud-voorzitter van de Stichting Oude Kerkhof, die in 1996 werd opgericht om de begraafplaats in Roermond voor verder verval te behoeden.

14.45-15.15 uur         Gelegenheid voor vragen en discussie        

15.15-16.00 uur        Napraten met koffie/thee en/of een drankje

 

Parkeren: er is parkeergelegenheid bij de ingang aan de Tongerseweg; is het daar vol, dan is er nog meer ruimte bij de ingang aan de Javastraat.

Openbaar vervoer: de trein die van Utrecht CS naar Maastricht gaat, van 8.09 uur, en een bus vanaf station Maastricht (bus 62, halte begraafplaats, Tongerseweg; bus 3 Arriva, richting Wolder, uitstappen Medoclaan/Campagne (zie: www.begraafplaatstongerseweg.nl) zorgen ervoor dat je om 10.34 uur ter plekke bent. Op vrijdag arriveren voor een weekendje Maastricht is vast ook een goed idee!

Aanmelding: uiterlijk 15 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelnamekosten (incl. koffie, lunch, etc.): 30 euro (donateurs van Terebinth) en 35 euro (niet-donateurs); s.v.p. uiterlijk 15 augustus overmaken op bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. Terebinth te Leiden, o.v.v. 24 augustus.

Locatie : De algemene begraafplaats aan de Tongerseweg 292, 6215 AC Maastricht

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief