Agenda

NPO Radio 1. De publieke tribune over rouw: het verlies van je geliefde Onder leiding van Coen Verbraak
Maandag 28 Oktober 2019, 20:30 - 21:30

De publieke tribune over rouw: het verlies van je geliefde

image

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou zonder hem, zonder haar in het leven achter. 

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Herken je jezelf zonder je wederhelft nog terug? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder? 

Presentator Coen Verbraak spreekt met drie gasten die hun geliefde verloren, en er een boek over schreven: journalist Clairy Polak ('Voorbij, voorbij'), radiomaker Frits Spits ('Alles lijkt zoals het was') en schrijver en rouwcoach Tim Overdiek ('Tranen van liefde' en 'Als de man verliest').

image

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe Nico "langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein". Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.

Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes met dierbare herinneringen aan haar.

image

image

"Weggerukt uit het leven", zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. Een week later begint hij in de roes van de rouw een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen in de rouw uit.

De rouw van deze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke rouw met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn? Is het uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

De publieke tribune wordt iedere laatste maandag van de maand uitgezonden van 20.30-21.30 uur op NPO Radio1.

Fotoverantwoording:
Coen Verbraak: Lilian van Rooij
Clairy Polak: Anna van Kooij
Tim Overdiek: Tessa Posthuma de Boer
Frits Spits: Wim Kluvers

Locatie : NPO Radio 1

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl